Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Australian lippu tuulessa taivasta vasten.
Tavoitteet puntarissa. Australian hallituksen on määrä päättää päästötavoitteista vielä tämän kuun aikana.SXC

Tavoitteet puntarissa. Australian hallituksen on määrä päättää päästötavoitteista vielä tämän kuun aikana.

Aussit nousivat barrikadeille ilmaston puolesta

19.11.2008 12.37

Lasse Leipola

Kymmenettuhannet australialaiset kokoontuivat viime lauantaina mielenosoitukseen tiukempien päästötavoitteiden puolesta. Australian hallituksen on määrä lyödä kansalliset tavoitteet lukkoon vielä marraskuun aikana. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Australian hallitus on luvannut, että päästöjä leikataan 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Hallituksen neuvonantaja Ross Garnaut on suositellut, että päästöjä vähennettäisiin 10 prosenttia vuoden 2000 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Teollisuus on kampanjoinut voimakkaasti maltillisten päästörajoitusten ja edullisen päästökaupan puolesta. Erityisesti teräs-, sementti- ja paperiteollisuuden pelätään karkaavan ulkomaille, jos päästöjä rajoitetaan liian ankarasti.

Australian hallituksen mukaan päästökauppa hidastaisi talouskasvua vuosittain noin 0,1 prosenttia.

”Tässä maassa ei investoida riittävästi uusiutuvaan energiaan. Siellä voisi syntyä uusia työpaikkoja”, sanoo Cate Faehrmann Nature Conservation Council of New South Wales -järjestöstä.

Väkilukuun suhteutettuna Australian hiilidioksidipäästöt ovat maailman neljänneksi suurimmat. Australia viivytteli pitkään Kioton sopimukseen liittymistä, mutta allekirjoitti sen viime vuonna.

päästökauppa 
Viite