Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace / Jiri Rezac

Valas ja laiva. Ryhävalaat ruokailivat eteläisen Jäämeren valaidensuojelualueella Greenpeacen Esperanza-laivan lähellä. Greenpeace / Jiri Rezac

Valas ja laiva. Ryhävalaat ruokailivat eteläisen Jäämeren valaidensuojelualueella Greenpeacen Esperanza-laivan lähellä.

Australia ja Japani riitelevät valaanpyynnistä

17.11.2008 12.01

Vihreä Lanka

Australia ja Japani kiistelevät valaanpyynnistä. Japanin valaanpyyntilaivasto lähti matkaan tänään maanantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan laivasto suuntaa etelänavalle ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun, jolloin se palasi matkaltaan saaliinaan vain puolet tavoitellusta määrästä.

Japani on aiemmin sanonut pyytävänsä valaita tieteellisiin tarkoituksiin. Australian lisäksi myös ympäristöjärjestöt, kuten Greenpeace, vastustavat Japanin valaanpyyntiä.

Australian ympäristöministeri Peter Garretin mukaan nykyaikainen tutkimus hyödyntää geeni- ja molekyylitekniikkaa, satelliittipaikannusta ja ilmakartoitusta.

”Australia ei usko, että valaita täytyy tappaa niiden ymmärtämiseksi”, Garrett sanoi Reutersille.

Japanin valaanpyyntilaivaston tavoitteena on pyydystää 850 lahtivalasta ja 50 sillivalasta. Viime vuonna jahtiin osallistui kuusi alusta. Laivastoa seuraa Sea Shepherd -nimisen, valaanpyyntiä vastustavan ryhmän alus.

Japani lopetti kaupallisen valaanpyynnin vuonna 1986. Tieteellisenä perusteltu valaanpyynti aloitettiin kuitenkin heti seuraavana vuonna. Kriitikoiden mukaan suurin osa valaanlihasta päätyy kuitenkin ruokalautasille.

valaanpyynti 
Viite