Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Darren Krause (CC-BY-NC-SA)

Metsäpalo Victorian osavaltiossa Australiassa.
Victoriassa palaa. Metsäpalot ovat piinanneet Australiaa alkuvuodesta. Darren Krause (CC-BY-NC-SA)

Victoriassa palaa. Metsäpalot ovat piinanneet Australiaa alkuvuodesta.

Australian metsäpaloista miljoonien tonnien hiilipäästöt

26.2.2009 10.19

Vihreä Lanka

Australian Victorian osavaltiossa riehuneet metsäpalot aiheuttivat miljoonien tonnien hiilipäästöt, arvioivat australialaiset tutkijat torstaina. Victorian paloissa kuoli yli 200 ihmistä ja osa Australian historian pahimmista paloista kytee edelleen.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Mark Adams uskoo, että rajut metsäpalot tulevat lisääntymään tulevaisuudessa entisestään. Myös metsien kyky sitoa hiilidioksidia vähenee, mikä johtaa saasteiden lisääntymiseen ilmakehässä.

"Kasvaneet hiilidioksidipäästöt, lämpenevä ilmasto ja sateiden vähentyminen metsäalueilla tietävät lisää metsäpaloja yhä suurempia saatemääriä."

Sydneyn yliopistossa työskentelevän dekaani Adamsin mukaan metsäpalot ovat ilmastotutkijoille suuri pelonaihe. Adams toivoo, että metsäpaloista keskusteltaisiin vakavasti YK:n joulukuussa järjestettävässä ilmastokokouksessa Kööpenhaminassa. Australian viranomaiset raportoivat YK:lle, että metsäpalot vapauttivat vuonna 2003 noin 190 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ilmaan. Se on kolmannes koko valtion hiilipäästöistä.

Mark Adamsin mukaan vuoden 2003 palot ja niistä aiheuttivat metsäkadot tuottivat kokonaisuudessaan jopa 550 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt.

ilmastonmuutos 




Viite