Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Australiassa on nyt niin kuuma, että meteorologeilta loppuivat värit

9.1.2013 8.29

Lasse Leipola

Australialainen Bureau of Meteorology kertoi eilen tiistaina Facebookissa, että maata koettelevan helleaallon vuoksi lämpötilakartalle on jouduttu lisäämään kaksi uutta väriä: tumma violetti 50–52 asteelle ja violetti 52–54 asteelle. Aiemmin väriskaala on loppunut mustaan, joka vastaa 48–50 astetta.

Koko Australiaa koettelee parhaillaan poikkeuksellinen lämpöaalto. Viime viikolla koko maan päivän ylin keskilämpötila oli kuuden päivän ajan yli 39 astetta, mikä rikkoi vuoden 1973 ennätyksen, joka oli neljä päivää. Maanantaina koko Australian keskilämpötila nousi korkeammaksi kuin koskaan ennen, 40,3 asteeseen. Aiempi ennätys, 40,2 astetta, oli vuodelta 1972.

Australia ei ole ainoa maa, jota koettelevat nyt äärimmäiset sääolot. Viime viikkoina on uutisoitu ennätyksellisestä kylmyydestä Kiinassa ja Intiassa, ennätyksellisestä kuivuuden jatkumisesta Yhdysvaltojen Keskilännessä sekä ennätyksellisen sateisesta vuodesta Britaniassa.

Eilen tiistaina Yhdysvaltain ilmatieteenlaitos NOAA julkaisi odotetut tiedot siitä, että vuosi 2012 oli mittaushistorian lämpimin. Laitoksen mukaan viime vuoden sää oli vuoden 1998 jälkeen kaikkien aikojen toiseksi äärimmäisin. Vertailuun käytetään Climate Extremes -indeksiä, jossa huomioidaan lämpötilojen lisäksi myös muun muassa ilmankosteus ja mereltä maalle etenevät trooppisen myrskyt.

Ilmastonmuutoksen on arvioitu lisäävän erilaisia äärisäitä, kuten ennätyslämpötiloja, myrskyjä tai sateita. Vaikka yksittäisten äärisäiden yhteyttä ilmastonmuutokseen on vaikea arvioida, on esimerkiksi Britannian sateisuuden lisääntyminen yhdistetty ilmastonmuutokseen.

Uutispalvelu EurActiven mukaan Britannian historian viidestä sateisimmasta vuodesta neljä on koettu 2000-luvulla. Sivuilla haastateltu ilmastotutkija Kevin Trenberth sanoo, että Britannian lisäksi ilmastonmuutos lisää sateita myös muun muassa Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Juttuun on lisätty Yhdysvaltoja koskeva kappale kello 8.36.

ilmastonmuutos  äärisäät 
Viite