Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Marcin Otorowski / Wikimedia Commons (CC-BY)

Ruuhkaa Puolassa.
Jumissa. Autojen päästöt pienenevät, mutta tulevista tavoitteista ei ole päästy yhteisymmärrykseen.Marcin Otorowski / Wikimedia Commons (CC-BY)

Jumissa. Autojen päästöt pienenevät, mutta tulevista tavoitteista ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Autovalmistajat saavuttamassa 2015 tavoitteet – EU vesittämässä seuraavat

31.10.2013 9.50

Lasse Leipola

Kaikki EU:n suuret autovalmistajat ovat saavuttamassa vuodelle 2015 asetetut henkilöautojen päästörajat, arvioi Euroopan ympäristövirasto EEA.

Uusien autojen päästöt putosivat toissa vuodesta viime vuoteen 2,6 prosenttia ollen 132,2 grammaa. Vuoden 2015 tavoite on 130 grammaa, josta suurimmat 20 yhtiötä ovat enää 0,4 gramman päässä.

”Keskimääräinen EU:ssa myytävä auto on 20 prosenttia tehokkaampi kuin vuosikymmen sitten, mikä on selvästikin hyvä uutinen. Autonvalmistajien edistymistahti osoittaa, että tulevaisuuden tavoitteet ovat varmasti saavutettavissa”, sanoo EEA:n johtaja Hans Bruyninckx.

Vuoteen 2020 mennessä autovalmistajien on sovittu pudottavan päästöjään 95 grammaan. Tavoitteesta käydään kuitenkin vielä kovaa vääntöä, sillä Saksan hallitus haluaa liittokansleri Angela Merkelin johdolla suojata omaa, keskimääräistä suuripäästöisempiä autoja valmistavaa teollisuuttaan.

Uutistoimisto Reuters kertoi alkuviikosta, että EU-puheenjohtajamaa Liettua on esittänyt Saksan toivomaa heikennystä vuoden 2020 tavoitteisiin. Esityksen mukaan tavoitteeseen sisällytettäisiin kahden vuoden siirtymäaika sekä aiottua enemmän kompensaatiota erityisen ekotehokkaiden autojen valmistamisesta.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on arvioinut, että nämä niin sanotut superkrediitit käytännössä vesittävät 95 gramman tavoitteen jopa 105 grammaan.

ilmastonmuutos  autot  yksityisautoilu  päästöt 
Viite