Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Soman (cc-by-2.5)

oikeuksien puolesta. Naistyöntekijöiden liiton mielenosoitus Bangladeshin Dhakassa. Soman (cc-by-2.5)

oikeuksien puolesta. Naistyöntekijöiden liiton mielenosoitus Bangladeshin Dhakassa.

Ay-aktiivin henki on yhä herkässä

21.11.2008 12.59

Vihreä Lanka

Maailmassa tapettiin viime vuonna 91 ammattiyhdistysaktiivia. Eniten aktiiveja murhattiin Kolumbiassa, yhteensä 39.

Seuraavaksi vaarallisimpia maita olivat Burma ja Zimbabwe. Asia käy ilmi ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:in tuoreesta raportista.

SAK:n mukaan ay-oikeuksissa on parantamisen varaa myös Euroopassa, vaikka maailman mittakaavaan verrattuna loukkaukset ovat vähäisempiä.

”Ongelmia on EU:n jäsenmaissakin, mutta erityisen huolestuttava ay-oikeuksien tila on Itä-Euroopassa”, SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen sanoo.

SAK:n mukaan esimerkiksi Valko-Venäjällä vapaan ay-liikkeen painostaminen jatkuu ja Georgiassa on säädetty työsopimuslaki, jonka mukaan työntekijöitä voidaan irtisanoa ilman perusteita.

Valkosen mukaan työntekijöiden perusoikeudet, kuten työtaisteluoikeus, eivät saa olla alisteisia EU:n perusvapauksille, kuten pääoman liikkuvuudelle ja firmojen sijoittautumisvapaudelle.

”Myös eurooppalaisten monikansallisten yritysten toiminnassa on vielä toivomisen varaa. Suomalaisetkin monikansalliset yritykset voisivat solmia työntekijöiden perusoikeuksia koskevia puitesopimuksia ammattiliittojen kanssa”, Valkonen sanoo.

ihmisoikeudet  työelämä 
Viite