Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

BBC: Saksa ja Venäjä tukkanuottasilla ilmastonmuutoksen uhkista YK:ssa

21.7.2011 10.44

Saija Räsänen

YK:n turvallisuusneuvosto pitää ilmastonmuutosta nyt virallisesti turvallisuusuhkana. Neuvoston jäsenten välillä käytiin kuitenkin sanaharkkaa ennen kuin yhteinen kanta saatiin sorvattua, kertoo BBC.

Achim Steiner YK:n ympäristöohjelmasta sanoi turvallisuusneuvoston kokouksessa, että ilmastonmuutos lisää merkittävästi luonnonkatastrofeja ja on siten myös merkittävä turvallisuusuhka.

Hän sanoi Somalian tämänhetkisen nälänhädän osoittavan, että ilmastonmuutos on suuri haaste etenkin silloin, kun se synnyttää useita luonnonkatastrofeja samanaikaisesti tai kun katastrofit vaikuttavat kansainvälisiin ruokamarkkinoihin. Katastrofien vuoksi ihmiset joutuvat myös pakenemaan yhä useammin yli valtioiden rajojen.

Venäjä ei aluksi ollut hyväksyä läntisten maiden julistusta ilmastonmuutoksen uhkista, koska luonnonkatastrofien yhteys ilmastonmuutokseen ei ollut sen mukaan tarpeeksi vahva. Myöhemmin Venäjällekin kelpasi muokattu teksti, jossa puhuttiin "mahdollisista" uhkista.

"Uskomme, että turvallisuusneuvoston vaivaaminen asialla toistuvasti ei hyödytä mitään ja johtaa vain asian politisointiin ja erimielisyyksiin maiden välillä", sanoi Venäjän edustaja Alexander Pankin.

Vastahankaan Venäjän kanssa asettui selvimmin Saksa, jonka edustaja Peter Witting kuvaili tiukkojen neuvottelujen jälkeistä kompromissikantaa "ilmastoturvallisuuden onnenpäiväksi".

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli viimeksi ilmastonmuutoksen vaaroista vuonna 2007, kun Britannia otti esille ilmastonmuutoksen uhkat kansainväliselle rauhalle. Tuolloin yhteistä julkilausumaa ei kuitenkaan saatu aikaiseksi.

ilmastonmuutos 




Viite