Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Bioetanoli ei uhkaa ruuantuotantoa

25.5.2010 13.07

Riikka Suominen

Biopolttoaineet ovat hyväksi. Lundin teknisessä korkeakoulussa Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan biopolttoaineet hyödyttävät selvästi ilmastoa. Nykyisillä tuotantomäärillä biopolttoaine ei myöskään uhkaa ruuan tuotantoa.

Kaikki Ruotsissa käytettävät biopolttoaineet ovat ilmaston kannalta parempia vaihtoehtoja kuin fossiiliset polttoaineet. Tutkimuksessa vertailtiin rapsibiodieseliä, vehnästä, sokerijuurikkaasta ja Brasiliasta tuodusta sokeriruokosta tehtyjä etanoleja sekä biokaasua. Näistä selvästi paras oli lannasta tehtävä biokaasu.

Tutkijoiden mukaan viljelysmaan käyttö energiakasvien viljelyyn Ruotsissa ei tarkoita, että muualla maailmassa pitäisi raivata lisää peltoa ruuantuotannolle. He kuitenkin huomauttavat, että tilanne voi muuttua, jos biopolttoaineen tuotanto kasvaa erittäin voimakkaasti.

Ruotsin viljelyalasta käytetään tällä hetkellä viisi prosenttia biopolttoaineen viljelyyn. Raportin mukaan Ruotsissa voitaisiin viljellä enemmänkin raaka-ainetta biopolttoaineisiin. Biopolttoaineet, sekä ruotsalaiset että ulkomailta tuodut, vastaavat noin viittä prosenttia kaikesta Ruotsissa käytetystä polttoaineesta.

ruokakriisi  biopolttoaineet Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.