Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Biopolttoaineet tuottivat tappioita Neste Oilille ja ympäristölle

5.2.2013 11.29

Lasse Leipola

Neste Oil julkisti tänään viime vuotta koskevat tilinpäätöstiedot. Yhtiön liikevoitto lähes kaksinkertaistui vuoteen 2011 verrattuna ja oli 352 miljoonaa euroa. Sen sijaan uusiutuvien polttoaineiden osuus pysyi tappiollisena.

Yhtiön mukaan tilanne on kuitenkin parantumassa ja vuoden viimeisen neljänneksen aikana savutettiin lähes nollatulos. Toimitusjohtaja Matti Lievonen uskoo, että ensi vuonna päästään jo plussan puolelle.

”Edistyimme hyvin uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminnassa vuonna 2012. Kasvatimme uusiutuvien polttoaineiden myyntiä yli miljoonalla tonnilla, laajensimme myyntiä uusille markkinoille ja kasvatimme asiakaskuntaamme. Lisäsimme myös jäte- ja tähderaaka-aineiden käyttöä strategiamme mukaisesti yli 400 000 tonnilla yhteensä 742 000 tonniin”, Lievonen sanoo yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Yhteensä Neste Oil tuotti 1,8 miljoonaa tonnia NExBTL-biopolttoainetta, josta reilusti yli puolet valmistetaan palmuöljystä. Yhtiön käyttämän palmuöljyn määrä nousi vuoden 2011 noin 0,4 miljoonasta tonnista noin 1,4 miljoonaan tonniin.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on huolestunut palmuöljyn lisääntyvästä käytöstä.

”Yli puolet uusista plantaaseista raivataan arvokkaisiin sademetsiin Indonesiassa ja Malesiassa. Raivaamisesta syntyvillä päästöillä on globaali merkitys: Indonesian tuhotuista metsistä ja turvemaista vapautuu noin neljä prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä”, biopolttoainevastaava Sini Harkki sanoo järjestön tiedotteessa.

Harkki muistuttaa, että Neste Oil on yksi maailman suurimmista yksittäisistä palmuöljyn käyttäjistä.

”Parantunut tulos ei todellakaan anna aihetta iloon, jos se tarkoittaa sitä, että yhtiö lukkiutuu vielä pidemmäksi ajaksi käyttämään palmuöljyä biodieselinsä pääraaka-aineena.”

palmuöljy 




Viite