Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Biopolttoaineista tuli "hiilipesua"

13.8.2010 11.43

Saija Räsänen

Myös biopolttoaineet lämmittävät ilmastoa, käy ilmi tekniikan tohtori Johanna Kirkisen tutkimuksesta. Tähän saakka metsähakkeen on ajateltu olevan lähes hiilineutraalia. Asiasta kertoo Suomen metsäyhdistys.

Yhden energiayksikön tuottaminen metsähakkeella lämmittää tutkimuksen mukaan ilmastoa 20-40 energiayksikön verran.

Brysselissä toimiva ympäristöjärjestöjen yhteenliittymä European Environmental Bureau EEB on jo tiukentamassa suhtautumistaan biomassan käyttöön ilmastonmuutoksen torjunnassa. EEB puhuu asiasta nimillä "metsäbiomassan energiakäytön hiilivelka" ja "hiilipesu".

EEB:n mukaan päästöjä aiheuttaa myös plantaasien perustaminen ja se, että metsät kasvavat hakkuiden vuoksi hitaammin.

Suomen luonnonsuojeluliiton metsävastaavan Sini Eräjään mukaan hiilivelka syntyy, kun ennen käyttämättömät resurssit, kuten kannot, otetaan energiakäyttöön. Kantojen hiili vapautuu ilmakehään heti, mutta sitoutuu uuteen metsään vasta metsän kasvettua kokonaan uudelleen.

Kirkinen tarkasteli tutkimuksessaan Suomessa käytettyjä energianlähteitä: bio- ja turvepolttoaineita, maakaasua ja kivihiiltä. Vaikka metsähakkeen hiilijalanjälki osoittautui odotettua suuremmaksi, oli sen ilmastovaikutus kuitenkin maakaasua ja kivihiiltä pienempi.

Toisin kuin jutussa ensin väitettiin, Suomen luonnonsuojeluliiton metsävastaavana toimii Sini Eräjää.

ilmastonmuutos  biopolttoaineet  päästöt 
Viite