Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Valtioneuvoston kanslia

Ei Vuotokselle. Oikeusministeri Tuija Brax piti Vuotos-pykälän pois uudesta laista. Valtioneuvoston kanslia

Ei Vuotokselle. Oikeusministeri Tuija Brax piti Vuotos-pykälän pois uudesta laista.

Brax piti päänsä Vuotos-kiistassa

28.1.2009 14.21

Anu-Elina Lehti

Uudistettuun vesilakiin ei ole tulossa kiisteltyä Vuotos-pykälää. Oikeusministeriön keskiviikkona julkaisemassa esityksestä oli jätetty pois säädös, joka olisi mahdollistanut vesivoimarakentamisen poikkeusmenettelyllä yhteiskunnan kannalta merkittävissä hankkeissa.

Keskusta ja kokoomus ovat ajaneet Vuotoksen rakentamista. Vihreät saivat kuitenkin hallitusneuvotteluissa eräänlaisen veto-oikeuden hankkeeseen.

"Tämä on vihreille erittäin tärkeä asia, josta sovittiin jo hallitusohjelmassa", oikeusministeri Tuija Brax (vihr) sanoi.

Braxin mukaan pykälän poisjättäminen ei aiheuttanut työryhmän sisällä suurta kädenvääntöä. Myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) on hyväksynyt lain sisällön.

Energiateollisuus ja MTK paheksuivat julkistamistilaisuudessa jyrkästi pykälän pois jättämistä esityksestä.

"Tämä on kestämätöntä. Onko oikeusministeri vain yhden asian liikkeiden asialla?" ihmetteli MTK:n ympäristöosaston johtaja Markku Tornberg, jonka mukaan vihreiden poliittinen jalanjälki on hallituksessa kasvanut jo liian suureksi.

Jos Vuotos-pykälä olisi kirjattu lakiin, tuomioistuinten päätöksiä olisi voitu kiertää.

Jo 1970-luvulla vireille pantu Vuotos-hanke pysähtyi muutamia vuosia sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tekoaltaan rakentamisen katsottiin aiheuttavan tuhoa alueen arvokkaalle eläimistölle, kasvistolle, porolaitumille, kalavesille sekä metsästys- ja marjastusmaille.

Lisäksi allas olisi tuhonnut muun muassa arvokkaan lintujen pesimäalueen, eli Kemihaaran suot, jotka liitettiin Naturaan vuonna 2004.

vesivoima  vesistöt 
Viite