Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Britanniassa edistetään uusiutuvia Euroopan suurimmalla akulla

30.7.2013 9.11

Lasse Leipola

Britanniassa aiotaan ottaa käyttöön Euroopan suurin sähköverkon kuormitusta tasaava akusto. Kolmen yhtiön hankkeen tavoitteena on selvittää, millainen rooli akuilla voi olla älykkäiden sähköverkkojen kehittämisessä.

Sähköverkon kuormituksen tasaaminen on yksi uusiutuvan energian yleistymisen tuomista haasteista, sillä esimerkiksi säätiloista riippuvan aurinko- tai tuulivoiman tuotanto ei välttämättä osu ajallisesti yhteen kulutushuippujen kanssa.

"Jos haluamme siirtyä uusiutuviin perustuvaan energiatalouteen, älykkään akkukapasiteetin lisääminen sähköverkkoon on avain", sanoo energiateknologiayhtiö Younicosin perustaja Clemens Triebel yhtiön tiedotteessa.

Younicosin lisäksi hankkeessa ovat mukana Samsung SDI ja S&C Electric. 

Lontoosta vajaat sata kilometriä luoteeseen sijaitsevaan Leighton Buzzardiin rakennettavan akuston kapasiteetti on kymmenen megawattituntia, mikä tarkoittaa, että siinä voidaan säilöä esimerkiksi 2 megawatin tuulivoimalan viiden tunnin aikana tuottama sähkö. Se voi puolestaan syöttää sähköä takaisin verkkoon kuuden megawatin teholla.

Leighton Buzzardin akusto jää kuitenkin vielä kauas maailman suurimmasta, sillä Kiinasta löytyy 36 megawattitunnin akusto (Popular Sciencen juttu aiheesta) ja Japaniin rakennetaan peräti 60 megawattitunnin akustoa (Smart Planetin juttu aiheesta).

sähköverkko  uusiutuva energia 




Viite