Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

telegraph.co.uk (kuvakaappaus)

Kuva Daily Telegraphin jutusta.
Hyviä uutisia? Valitettavasti ei. Ilmasto lämpenee yhä, vaikka muun muassa merivirtojen vaikutus pitää lähivuodet edellisten kaltaisena.telegraph.co.uk (kuvakaappaus)

Hyviä uutisia? Valitettavasti ei. Ilmasto lämpenee yhä, vaikka muun muassa merivirtojen vaikutus pitää lähivuodet edellisten kaltaisena.

Brittiläinen ennuste puhuttaa – pysähtyikö ilmastonmuutos?

11.1.2013 8.26

Lasse Leipola

Brittiläinen Met Office muistuttaa, että sen ennuste tulevan vuosikymmenen lämpötilakehityksestä ei kuvaa niinkään ilmaston lämpenemiseen liittyviä trendejä vaan ilmastojärjestelmän luonnollista vuosittaista vaihtelua.

Jouluaattona julkaistu päivitys niin sanottuun vuosikymmenennusteeseen on herättänyt keskustelua, sillä sen perusteella lämpötilat eivät nouse vaan pysyvät jokseenkin ennallaan. Ennuste myös povaa seuraavalle viidelle vuodelle viileämpää säätä kuin ennusteen edellinen päivitys vuodelta 2011. Muun muassa Daily Telegraph julisti ilmastonmuutoksen pysähtyneen.

”Vuosisadan mittaiset ennusteet ovat vähemmän herkkiä luonnolliselle vaihtelulle ja vuoden 2012 päivitys vuosikymmenennusteeseen ei välttämättä kerro meille mitään ilmastonmuutoksen etenemisestä tulevan vuosisadan aikana”, tiedotteessa todetaan.

Tutkimuslaitos korostaa, että uusi päivitys on edellisen tapaan linjassa sen kanssa, että lähi vuosina nähdään ennätyksiä lähenteleviä globaaleja keskilämpötiloja.

”Tämä tarkoittaa, että lämpötilat pysyttelevät selvästi pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella ja näemme jatkossakin samankaltaisia lukemia kuin vuosina 2000–2009, jotka nostivat jakson vuonna 1850 alkaneen mittaushistorian kuumimmaksi”, Met Office toteaa.

Esimerkiksi tästä vuodesta Met Office povaa yhtä historian lämpimimmistä. Toistaiseksi ennätyksen jakavat vuodet 2005 ja 2010, joiden aikana globaali keskilämpötila oli 0,54 astetta pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi. Tästä vuodesta Met Office ennustaa 0,43–0,71 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Todennäköisin arvo skaalan keskellä on 0,57 astetta. Edellisen vuoden osalta vastaava todennäköisin arvo osui oikeaan 0,03 asteen tarkkuudella.

ilmastonmuutos 
Viite