Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eettisen kuluttamisen opas. Brittilehti kritisoi suomalaisia metsäyhtiöitä uusimmassa numerossaan.

Eettisen kuluttamisen opas. Brittilehti kritisoi suomalaisia metsäyhtiöitä uusimmassa numerossaan.

Brittilehti kritisoi kovin sanoin Suomen metsäteollisuutta

8.5.2008 15.41

Hanna Eriksson

Brittiläinen eettiseen kuluttamiseen keskittyvä aikakauslehti Ethical Consumer kritisoi uusimmassa touko-kesäkuun numerossaan kovin sanoin suomalaisen metsäteollisuuden hakkuita Pohjois-Suomessa.

Jutussa todetaan, että metsien luonnon monimuotoisuuden kannalta elintärkeistä Suomen vanhoista metsistä on jäljellä enää viisi prosenttia ja että Metsähallitus on alkanut kaataa näistä vanhoista metsistä arvokkaimpia. Jutun mukaan metsäteollisuus vaarantaa uhanalaisia metsälajeja.

Artikkeli nostaa esiin myös kiistat saamelaisten maakysymyksistä. Metsäyhtiö Stora Ensoa syytetään muun muassa siitä, että se ostaa puuta kiistellyiltä alueilta.

Artikkelissa kerrotaan myös yli 250 suomalaisen tutkijan ja professorin allekirjoittamasta vetoomuksesta hakkuiden lopettamiseksi arvokkaiksi tiedetyissä luonnontilaisissa metsissä.

Metsäteollisuus puolustaa
suojelutoimiaan

Suomalaiset metsäalan vaikuttajat torjuvat lehden syytökset.

"Suomen suojelluimmat alueet ovat juuri Lapissa. Jos vertaa niitä mihin tahansa muuhun metsäiseen alueeseen maailmassa, suojelu on ylivertaista", Metsähallituksen yhteyspäällikkö Kristiina Vuopala sanoo.

"Suomessa metsien suojelutilanne on erittäin hyvä, ja erityisen hyvä se on Pohjois-Suomessa. Metsä-Lapin tuottavista metsistä 43 prosenttia on suojeltu", Stora Enson Suomen puunhankinnan ympäristöpäällikkö Pekka Kallio-Mannila jatkaa.

Metsäteollisuus ry:n kestävän kehityksen osaston johtajan Anders Portinin mukaan monimuotoisuuden suojelu otetaan huomioon talousmetsissä muun muassa jättämällä niihin laho- ja jättöpuita.

Kädenvääntöä
standardista

Ethical Consumer -lehden mukaan suomalainen metsäsektori on vastustanut jo vuosia liittymistä kansainväliseen Forest Stewardship Councilin sertifiointijärjestelmään. FSC-standardin tavoitteena on edistää ympäristön kannalta vastuullista, yhteiskunnallisesti hyödyllistä ja taloudellisesti kannattavaa metsien hoitoa.

Suomen metsiä on sertifioitu kansainvälisellä PEFC-standardilla. Suomen ympäristöjärjestöt kuitenkin kannattavat FSC:tä.

Anders Portinin ja Pekka Kallio-Mannilan mukaan FSC-standardia on yritetty saada käyttöön useamman vuoden ajan, mutta neuvottelut standardin suomalaisista kriteereistä ovat yhä kesken.

Kallio-Mannilan mukaan aluksi FSC-neuvotteluissa ei ollut mukana metsäteollisuuden edustajia, joten ympäristökriteerit korostuivat sosiaalisten ja taloudellisten kriteerien kustannuksella.

”Ympäristöjärjestöt vaativat tiukennuksia ympäristökriteereihin. Me haluamme, että standardi on realistinen ja vastaa kansainvälistä tasoa", Kallio-Mannila sanoo.

Myös Portinin mukaan standardista neuvottelu on monimutkaista, koska näkemykset ovat niin erilaisia.

”Ympäristökysymyksistä on nyt puristettu kompromissi, mutta esimerkiksi saamelaiskysymys on yhä auki", Portin toteaa.

Standardista sorvattuun kompromissiehdotukseen odotetaan nyt vastauksia eri osapuolilta.

 

 




Viite