Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

White House / Wikimedia

George W. Bush.
Punainen minuutti. George W. Bushin aika käy vähiin. White House / Wikimedia

Punainen minuutti. George W. Bushin aika käy vähiin.

Bush kiirehtii jättääkseen jälkensä ympäristöön

3.11.2008 12.10

Vihreä Lanka

George W. Bushin hallinto pyrkii tekemään viime hetken muutoksia Yhdysvaltojen ympäristölainsäädäntöön ennen kuin uusi presidentti astuu virkaansa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Uudistuksilla on kiire, sillä niiden voimaansaattaminen kestää jopa kaksi kuukautta.

Jos uudet lait eivät ole voimassa, kun uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta, voi tämä kieltäytyä hyväksymästä niitä.

Hallinnon listalla on muun muassa susien poistaminen uhanalaisten lajien listalta, voimalaitosten salliminen kansallispuistojen läheisyydessä sekä helpotuksia kaivosteollisuutta ja maataloutta koskevaan lainsäädäntöön.

Ympäristöjärjestöjen lisäksi monet hallintoa valvovat järjestöt ovat kritisoineet suunnitelmia. Niiden mukaan Bushin hallinnolla on ollut kahdeksan vuotta aikaa vaikuttaa lainsäädäntöön.

”Nykyisessä taloustilanteessa on erityisen haitallista tehdä lainsäädäntöön huonosti harkittuja muutoksia”, sanoo Eli Lehrer Competitive Enterprise -instituutista.

Esimerkiksi sisäministeriön suunnitelmiin muokata uhanalaisten lajien listaa on tullut yli 300 000 kommenttia. Järjestöt pitävät mahdottomana hallinnon väitettä, että annettu palaute käydään lävitse viikossa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään huomenna tiistaina. Vaalien voittaja on selvillä keskiviikkona.

luonnonsuojelu 
Viite