Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Noora Jussila

Ilmastokokous Cancúnissa.
Pomo. Meksiko sai runsaasti kiitosta puheenjohtajuudestaan. Puheenjohtaja Patricia Espinosalle osoitettiin suosiota moneen otteeseen.Noora Jussila

Pomo. Meksiko sai runsaasti kiitosta puheenjohtajuudestaan. Puheenjohtaja Patricia Espinosalle osoitettiin suosiota moneen otteeseen.

Cancúnista saattaa tulla historiallinen käänne

16.12.2010 15.22

Noora Jussila

Cancúnin ilmastokokouksessa koettiin harvinainen hetki, kun kokouksen lopuksi nuijittiin sopu yhden maan vastustuksesta huolimatta.

Kun 194 maasta vain Bolivia vastusti päätöksiä, kokouksen puheenjohtaja Patricia Espinosa kopautti nuijaansa saaden näin aikaan sovun. Tällä saattaa olla vaikutusta myös seuraavien ilmastoneuvottelujen kulkuun.

”Kun nuijaa on nyt kerran kopautettu, sitä voidaan kopauttaa uudelleen vastaavassa tilanteessa. Tästä tuli toivottavasti käännekohta. Jatkossa ei lähdetä ehkä niin helposti esittämään näin helppoheikkimäisiä vaatimuksia”, sanoo Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia.

Cancúnin kokoukselta ei etukäteen odotettu suuria, ja lopputulos oli vaakalaudalla aivan viimeisiin kokoustunteihin asti. Lopulta käteen jäi kuitenkin kasa päätöksiä ja loppuasiakirjat kummaltakin neuvotteluraiteelta, eli Kioton sopimuksen jatkosta ja sen ulkopuolisista ilmastotoimista.

Ennen kaikkea kokous palautti uskon siihen, että YK:n neuvotteluprosessi voi myös onnistua.

”Koko ilmastoneuvotteluprosessi oli veitsenterällä. Jos loppuasiakirjoja ei olisi hyväksytty, prosessilla ei olisi ollut tulevaisuutta. Kööpenhaminan jälkeinen krapula päättyi tähän ja nyt palattiin normaaliin tilanteeseen”, sanoo kansainvälisten asioiden neuvos Jukka Uosukainen ympäristöministeriöstä.

Niin sanotut Basic-maat, eli Brasilia, Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka osoittivat Cancúnissa joustavuutta, ja Intian ehdotus päästövähennystoimien kansainvälisestä arvioimisesta ja mittaamisesta sai jopa sitä aiemmin vastustaneen Kiinan hyväksynnän.

Moni asia lykkääntyy ensi vuodelle neuvoteltavaksi. Seuraava ilmastokokous pidetään Etelä-Afrikan Durbanissa vuoden päästä.

ilmastoneuvottelut 


Lisää aiheesta:Viite