Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pami Teirikari.
Hämmästys. Pami Teirikarin ulkomaiset kollegatkin ihmettelevät Suomen Itämeri-politiikkaa.

Hämmästys. Pami Teirikarin ulkomaiset kollegatkin ihmettelevät Suomen Itämeri-politiikkaa.

Cannes-voittaja hämmästelee Suomen Itämeri-politiikkaa

18.8.2010 13.29

Anu-Elina Lehti

Itämeri-huippukokoukseen tehdyn, Cannes-palkitun lyhytelokuvan ohjaaja, Pami Teirikari on ihmeissään hallituksen aikeista leikata Itämeren suojelurahat pois budjetista.

"Sain eilen jopa puhelun kollegaltani Saksasta. Hän ihmetteli miten maamme hallitus voi vesittää huippukokouksen saavutuksia."

Valtionvarainministeriö on leikannut ympäristöminiseriöltä kolmen miljoonan euroa Itämeren suojeluun tarkoitettuja rahoja. Summa oli tarkoitus käyttää muun muassa Saaristomeren ja Selkämeren valuma-alueiden maatalouden vesiensuojelua kehittävään hankkeeseen.

Teirikari epäilee, ettei Suomen poliittinen johto täysin käsitä, miten katastrofaalinen Itämeren tilanne nykyisin on.

"Minullekin aukesi Itämeren katastrofaalinen tilanne vasta elokuvanteon myötä. Se on maailman saastunein meri, ja minusta tuntuu, että poliitikot eivät sitä oikein ymmärrä."

Suomessa järjesttiin alkuvuodesta Baltic Sea Action Summit -huippukokous, joka kokosi Itämeren alueen valtioiden ja yritysten johtajia pelastamaan yhdessä maailman saastuneinta merta. Suomi oli huippukokouksen koollekutsuja, ja kokouksessa peräänkuulutettiin konkreettisia tekoja.

Cannesin palkinto myönnettiin Baltic Sea Action Summit -huippukokoukselle ja siihen liittyvälle PR-työlle, johon siis kuului myös Teirikarin ohjaama lyhytelokuva BSAS 2010 - New standard for environmental action.

itämeri 
Viite