Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Morenon jäätikkö Patagoniassa, Argentiinassa.
Turvallisuusuhka? CIA:n vakoilukoneisto seuraa nyt myös ilmastonmuutosta.SXC

Turvallisuusuhka? CIA:n vakoilukoneisto seuraa nyt myös ilmastonmuutosta.

CIA:n vakoilukoneisto valjastettiin ilmastotutkijoiden avuksi

5.1.2010 13.37

Lasse Leipola

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on ryhtynyt auttamaan ilmastotutkijoita. Asiasta kertoo New York Times.

Uuden yhteistyön avulla ilmastotieteilijät saavat käyttöönsä vakoilusatelliiteilla jaa muulla salaisella teknologialla kerättyä aineistoa, jonka toivotaan tuovan lisätietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista pilviin, jäätiköihin, aavikoihin ja sademetsiin.

Washingtonin yliopiston jäätutkija Norbert Untersteiner sanoo, että saatava tieto on todella arvokasta ja ettei heidän laitoksellaan olisi mitään mahdollisuutta lähettää satoja ihmisiä kartoittamaan Arktiksen merijäätä, jota nyt kuvataan vakoilusatelliiteilla.

Untersteinerin mukaan nyt saatujen tietojen avulla voidaan tulevaisuudessa tehdä esimerkiksi jääennusteita. Hän arvioi, että jää alta vapautuu käyttöön miljardien dollarien arvoisia öljy- ja kaasuesiintymiä sekä kalastusalueita.

CIA:n kiinnostus ympäristöasioihin on aiheuttanut myös ärtymystä. Wyomingin republikaanisenaattori John Barrasso sanoi viime lokakuussa CIA:n avattua ilmastouhkiin keskittyneen yksikön, että viraston tulisi taistella terrorismia vastaan eikä ”vakoilla merileijonia”.

ilmastonmuutos 




Viite