Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

DN: Etelä-Ruotsissa mystisiä eläinten joukkokuolemia

24.5.2013 13.30

Lasse Leipola

Mystiset eläinkuolemat ovat levinneet eteläruotsalaisessa Blekingen läänissä linnuista ja kaloista suuriin maanisäkkäisiin. Asiasta kertoo Dagens Nyheter.

Vuosituhannen alussa Blekingen edustan saarilla havaittiin lintujen joukkokuolemia, mutta nyt vaikutukset ovat levinneet maalle ja suurempiin eläimiin kuten hirviin ja peuroihin.

Viime vuonna alueelta löydettiin muun muassa peräti 80 kuollutta hirveä, kun tavallsesti tauteihin kuolee koko maassa vain noin 30 yksilöä. Lehti kuvaa hirvien kuolintapaa pelottavaksi: ne menettävät näkökykynsä eivätkä meinaa pysyä pystyssä. Myös lisääntymisessä on havaittu muutoksia, sillä hirvenvasat ovat aiempaa pienikokoisempia.

Blekingen maaherra Berit Andnor Bylund onkin pyytänyt maan hallitukselta apua eläinkuolemien selvittämiseen. Asiaa on jo tutkittu Tukholman yliopistolla.

”Pelkäämme, että tämä koskee suuria alueita. Merkkejä on havaittu monissa rannikkolääneissä”, asiaa tutkinut Lennart Balk sanoo.

Hänen mukaansa todennäköisin selitys ilmiölle B-vitamiinin puutostila. Se, mistä mahdollinen puutostila johtuu, on kuitenkin mysteeri.

luonnonsuojelu 
Viite