Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dohan ilmastoneuvottelut käynnistyivät takkuisesti

28.11.2012 15.12

Lasse Leipola

Yksi ilmastokokouksen suurista kiistakapuloista on käyttämättömien päästöoikeuksien siirtäminen Kioton sopimuksen jatkokaudelle. Kehitysmaat, järjestöt ja osa EU-maista haluavat nollata oikeudet sopimuskauden vaihtuessa. Oikeuksien kokonaismäärä vastaa EU:n kolmen vuoden päästöjä.

”Toinen huolestuttavalta näyttävä asia on päästövähennysten kunnianhimon taso. EU ei näytä olevan valmis nostamaan omaa päästövähennyslupaustaan 30 prosenttiin, vaikka 20 prosentin tavoite on käytännössä jo saavutettu. Monista näyttää käsittämättömältä, että EU:lle riittäisi 2020 loppuun asti se, että se pysyttelee nykyisellä päästöjen tasolla”, sanoo Dohassa neuvotteluja seuraava Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Hakko.

Hän muistuttaa, että monet muut maat ovat antaneet vielä paljon EU:takin heikompia tarjouksia.

”Esimerkiksi Australia lupasi eilen naurettavan viiden prosentin vähennyksen vuoteen 2020 mennessä”, Hakko sanoi keskiviikkona Vihreälle Langalle Dohasta.

Viimeisimmissä arvioissa on ennakoitu 3–6 asteen lämpenemistä. Mahdollisuus pysyä kahdessa asteessa, jota pidetään arvaamattoman ja rajun ilmastonmuutoksen rajana, on karkaamassa.

ilmastoneuvottelut 
Viite