Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dohan kuumat kysymykset ja väljät vastaukset

12.12.2012 13.54

Lasse Leipola

Kuuma ilma? Käyttämättömät päästöoikeudet siirtyvät Kioton toiselle sopimuskaudelle, mutta niiden myyntiä rajoitetaan. Useat maat myös lupasivat, etteivät ne osta lainkaan vanhoja päästöoikeuksia.

Rahoitus? Kehitysmaiden ilmastorahoituksen alkuvaihe loppuu vuodenvaihteessa ja jäljelle jää vain yhteisymmärrys siitä, että sekä yksityinen että julkinen ilmastorahoitus on 2020 vähintään sata miljardia dollaria vuodessa. Välivuosista ei Dohassa sovittu, vaan asia jäi seuraavaan kokoukseen. Suomi ja muutama muu EU-maa tosin lupasivat rahoitusta myös lähivuosille.

Uusi sopimus? Kaikkia maita vuodesta 2020 lähtien sitova sopimus on määrä allekirjoittaa vuoden 2015 ilmastokokouksessa, jonka isännyyttä tavoittelee ainakin Ranska. Dohassa sovittiin työohjelmasta, jonka puitteissa sopimus sorvataan lähivuosina allekirjoituskelpoiseen kuntoon.

Päästövähennykset? Tärkein asia eli päästöjen konkreettinen vähentäminen ei kokouksessa juuri edennyt. Kokouksessa kuitenkin sovittiin, että kaikki maat – myös Kiina ja Yhdysvallat – selvittävät aiempaa suurempia päästövähennyksiä jo ennen vuotta 2020.
Viite