Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

YK

PÄÄKALLOPAIKKA. Durbanin kokouskeskus sijaitsee kivenheiton päässä Intian valtamerestä.YK

PÄÄKALLOPAIKKA. Durbanin kokouskeskus sijaitsee kivenheiton päässä Intian valtamerestä.

Durbanin ilmastokokous avattiin pessimistisissä tunnelmissa

28.11.2011 10.35

Juha Honkonen

DURBANIN ILMASTOKOKOUS on avattu Etelä-Afrikassa. Kokouksen avasi maanantaina kello 10 Cancúnin ilmastokokouksen presidentti, Meksikon ulkoministeri Patricia Espinosa Cantellano. Hän kutsui COP 17 -kokouksen presidentiksi isäntämaan ulkoministerin Maite Nkoana-Mashabanen. Tämäkin ilmastokokous viedään siis läpi naisen johtamana.

Kokouksen odotukset eivät ole korkealla. Ilmastonmuutosta hillitsevä Kioton pöytäkirja umpeutuu jo vuoden kuluttua, mutta siihen on sitoutumassa lähinnä Euroopan maita. Kanada, Japani ja Venäjä ovat vetäytyneet pöytäkirjasta.

Yhdysvallat tuskin tekee parannuksia ilmastopolitiikkaansa, sillä presidentti Barack Obama ei halua ottaa sisäpoliittisia riskejä ennen ensi vuoden presidentinvaaleja. Kiina taas ilmoitti juuri ennen Durbanin kokousta, ettei sekään tee uusia ilmastositoumuksia.

Realistisimmat odotukset ovat Cancúnissa alustavasti sovittujen asioiden kuten kehitysmaille suunnatun ilmastorahaston, trooppisten metsien suojeluohjelman ja ilmastotoimien seurantajärjestelmän tarkentamisessa ja täytäntöönpanossa.

Durbanissa saatetaan myös päästä yhteisymmärrykseen metsien hiilinielujen laskentatavasta.

Kaksiviikkoisen kokouksen ensimmäisellä puoliskolla virkamiehet valmistelevat pienempiä kokouksia, joihin ministerit tulevat toisella viikolla. Tärkeimmät päätökset nuijittaneen tapahtuman viimeisenä iltana 9. joulukuuta.

Vihreä Lanka seuraa kokouksen ratkaisupäivät paikan päältä.

Durban  ilmastokokous 






Viite