Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eduskunta avaa tietonsa koneille

29.9.2011 13.20

Lasse Leipola

Kansanedustajien äänestyskäyttäytyminen saadaan vuoden päästä entistä tarkempaan seurantaan. Eduskunnassa on käynnissä hanke, jonka tavoitteena on saattaa eduskunnan julkiset aineistot koneellisesti luettavaan muotoon, jolloin niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisten verkkosovellusten tekemisessä.

Äänestystietojen lisäksi hankkeeseen kuuluvat muun muassa tilastot täysistunnoista sekä kansanedustajia koskevat julkiset tiedot.

”Kyseessä olevat tiedot ovat jo nyt julkisia, mutta niiden teknisestä hyödyntämisestä tulee nyt helpompaa”, sanoo verkkotuottaja Petteri Nyman.

Toistaiseksi hankkeessa on poimittu dataa viime vuosilta, mutta täyteen vauhtiin päästään syksyllä 2012, jolloin eduskunnan tietojärjestelmän uudistamisen myötä esimerkiksi äänestystiedot julkaistaan avoimena datana lähes reaaliajassa.

"Lähtölaukauksena oli liikenne- ja viestintäministeriön selvitys avoimesta datasta, mutta myös käyttäjät ovat olleet todella kiinnostuneita avoimesta datasta, jota ei ole toistaiseksi pyritty heille tarjoamaan."

tietoyhteiskunta 
Viite