Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Matti Vanhanen.
Tuomiolla. Eduskunta päättää tänään nostetaanko Matti Vanhasta vastaan syyte.Emilia Pippola

Tuomiolla. Eduskunta päättää tänään nostetaanko Matti Vanhasta vastaan syyte.

Eduskunta ei vie Matti Vanhasta valtakunnanoikeuteen

22.2.2011 12.59

Lasse Leipola

Yhden vaalirahatutkinnan loppuhuipennus nähtiin tiistaina eduskunnassa, kun täysistunto käsitteli oikeuskanslerin ilmoitusta ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk) toimista.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että Vanhanen on tuottamuksellisella tavalla rikkonut virkavelvollisuuttaan. Valiokunta kuitenkin katsoi, ettei hänen toimintansa ole ollut törkeän huolimatonta, minkä vuoksi valtakunnanoikeuden edellyttämä syytekynnys ei ylity.

Päätös oli yksimielinen, mutta perussuomalaiset, jotka eivät ole edustettuina perustuslakivaliokunnassa, eivät etukäteen sulkeneet pois mahdollisuutta, että he esittäisivät syytteen nostamista.

Perussuomalaisten Pentti Oinonen kuitenkin totesi puheenvuorossaan, ettei halua olla "ensimmäisen kiven heittäjä tai ristiinnaulitsija”. Saman puolueen Pietari Jääskeläinen vaati ministerien syytekynnyksien alentamista.

Aiemmin Nuorisosäätiön puheenjohtajana toiminut ja tältä vaalitukea saanut Vanhanen osallistui pääministerinä valtioneuvoston kokouksiin, jossa päätettiin säätiölle maksettavista tuista. Erillisessä poliisitutkinnassa selvitetään, onko Nuorisosäätiö toiminut lainvastaisesti tukiessaan poliitikkoja.

Istunto alkaa kello 14.00 ja sitä voi seurata verkossa.

Juttua on päivitetty kello 14.32.

vaalirahoitus 
Viite