Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen

21.10.2011 13.34

Lasse Leipola

Eduskunta on hyväksynyt äänin 118–40 viime vaalikaudella lepäämän jätetyn perustuslakiuudistuksen. Kansanedustaja Tuija Brax (vihr), joka oli oikeusministerinä tuomassa esitystä edelliselle eduskunnalle, on tyytyväinen lain hyväksymiseen.

”Olen äärimmäisen iloinen äänestyksen tuloksesta ja erityisesti kahdesta seikasta – parlamentarismin vahvistumisesta ja kansalaisaloitteesta”, Brax kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Kansalaisaloite antaa 50 000 ihmiselle mahdollisuuden saada tärkeäksi katsomansa asia eduskunnan käsittelyyn.

”Voi olla, että olen monista tulevista aloitteista eri mieltä aloitteen tekijöiden kanssa, mutta olen ylpeä siitä, että olen taistellut ihmisille oikeuden saada äänensä kuuluviin. Edustuksellisen demokratian on nyt avoimesti ja rohkeasti vastattava kansalaisaloitteen haasteeseen”, Brax sanoo.

Hän luonnehtii kansalaisaloitetta on perustuslain vihreäksi jalanjäljeksi.

Uudistus myös vähentää presidentin valtaoikeuksia.

”Jos ulkopolitiikan johtamisessa joskus tulee epäselvyyttä, toimii eduskunta riidan ratkaisijana. Tämä on parlamentarismin voitto. Pidän tasavallan presidentin ja valtioneuvoston riitatilanteen syntymistä epätodennäköisenä, mutta on hyvä, että pelisäännöt ovat nyt kaikille selvät”, Brax kirjoittaa.

demokratia  kansalaisaloite 
Viite