Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Eduskuntatalo.
Takaisin mäelle. Kansanedustajilla alkaa tänään viimeinen rutistus.Emilia Pippola

Takaisin mäelle. Kansanedustajilla alkaa tänään viimeinen rutistus.

Eduskunta palaa täyden pöydän ääreen

11.1.2011 9.54

Lasse Leipola

Tänään tiistaina töihin palaavilla kansanedustajilla on edessään kiireinen kevät, sillä pöydällä on paljon asioita, jotka lykkääntyvät hamaan tulevaisuuteen, ellei niitä saada käsiteltyä ennen huhtikuun vaaleja.

Vihreiden kannalta kiinnostavimpia lakeja ovat muun muassa kaivoslaki ja vesilaki.

”Ne ovat meille tärkeitä uudistuksia ja merkittäviä parannuksia nykyiseen lainsäädäntöön, siksi ne pitää saada hyväksyttyä”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo.

Erityinen kiire on perustuslakivaliokunnalla, jonka pitäisi saada käsiteltyä perustuslain ja vaalilain uudistukset, jotta ne voidaan antaa täysistunnon hyväksyttäväksi. Molemmat lait säädetään perustuslain säätämisjärjestyksessä, joten niiden tulee saada kahden peräkkäisen eduskunnan siunaus.

Valiokunnassa istuva Niinistö toivoo, että nämä tärkeät lait saadaan ulos valiokunnasta ennen kuin ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk) tapaus palaa sen käsiteltäväksi.

”Odotan mielenkiinnolla, mitä poliisi on saanut esitutkinnassa selville ja mitä valtakunnansyyttäjä esittää. Sen perusteella pyritään sitten tekemään järkevä päätös”, Niinistö sanoo.

Vanhasen tapauksen käsittely perustuslakivaliokunnassa nostaa vuosia velloneen vaalirahaskandaalin jälleen otsikoihin. Niinistö toivoo, että keskustelu politiikan avoimmuudesta tuo ääniä vihreille.

”Jos ihmiset haluavat avoimuutta politiikkaan, kannattaa äänestää ryhmiä, jotka ovat sitä aina ajaneet – kuten vihreitä”, Niinistö sanoo ja muistuttaa, etteivät esimerkiksi gallupeissa menestyneet perussuomalaiset ole tehneet mitään politiikan avoimuuden edistämiseksi.

”Olisi ihme, jos tämäkin näkyisi heidän kannatuksensa nousuna.”

eduskuntavaalit  kaivoslaki  vesilaki 
Viite