Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Nimi alle. Inka Hopsun mielestä on hyvä, että ehdokassopimuksessa asetetaan yhteisiä pelisääntöjä. ”En usko, että sopimukseen sitoutuminen on ongelma ihmisille, jotka ovat tarpeeksi motivoituneita lähteäkseen ehdolle.”Mikael Ahlfors

Nimi alle. Inka Hopsun mielestä on hyvä, että ehdokassopimuksessa asetetaan yhteisiä pelisääntöjä. ”En usko, että sopimukseen sitoutuminen on ongelma ihmisille, jotka ovat tarpeeksi motivoituneita lähteäkseen ehdolle.”

Eduskuntaan pyrkivä voi joutua maksamaan puolueelleen jopa tonneja

29.4.2010 14.42

Noora Jussila

Ehdokkuuden hinta eduskuntavaaleissa vaihtelee suuresti vaalipiireittäin ja puolueittain.

Keskusta, kokoomus, sdp ja vihreät keräävät eduskuntavaaliehdokkailtaan niin sanottua ehdokasmaksua. Ehdokasmaksut kerätään pottiin, josta rahoitetaan muun muassa yhteistä vaalimainontaa.

Suurimman puolueelle maksettavan hinnan ehdokkuudestaan joutuu pulittamaan keskustan eduskuntavaaliehdokas puolueen Pohjois-Pohjanmaan piirissä.

Oulun vaalipiiri on keskustan vahvinta aluetta, ja se näkyy myös hinnassa – tänä vuonna ensimmäistä kertaa käytössä oleva ehdokasmaksu on 5 000 euroa.

”Tämä on oikeastaan ainoa piiri, jossa ehdokas voi aidosti luottaa siihen, että hänellä on mahdollisuus mennä läpi”, perustelee maksua toiminnanjohtaja Mikko Ruokola keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiristä.

Keskustalla maksu on käytössä vain Oulussa ja Uudenmaan vaalipiirissä, joissa ehdokasmaksut ovat yleensä kalleimpia. Uudeltamaalta valitaan myös eniten kansanedustajia.

Uudellamaalla keskustan ehdokkaat pulittavat ehdokkuudestaan 800 euroa ja kokoomuksen 1 000 euroa. Helsingissä kokoomuslaisen ehdokkuus maksaa 500 euroa.

Oikeusministeriön toimeksiannosta ehdokkaiden maksutonta näkyvyyttä pohtinut toimittaja Johanna Korhonen ehdotti tuoreessa selvityksessään ehdokasmaksujen poistamista kokonaan.

Korhosen mukaan maksu saattaa estää vähävaraisen ihmisen ehdokkuuden. Maksu on hänen mielestään jo periaatteessa ongelmallinen: demokratiassa pitäisi päästä ehdokkaaksi ilman kynnysrahaa.

Vihreiden ehdokkuus maksaa Uudellamaalla ja Helsingissä 400 euroa, muissa vaalipiireissä maksu on muutaman sadan euron luokkaa.

”Summa ei tunnu liian suurelta. Kampanja tulee kuitenkin viemään rahaa huomattavasti enemmän enkä usko, että ehdokasrahatkaan menevät hukkaan”, sanoo vihreiden Uudenmaan piirin vastavalittu eduskuntavaaliehdokas Inka Hopsu.

Hopsun mielestä ehdokasmaksun kipuraja kulkee tuhannessa eurossa.

”Se ehkä jo karsisi ehdokkaita”, hän arvelee.

Sdp:n ehdokasmaksu oli viime eduskuntavaaleissa Helsingissä porrastetusti 200–1 500 euroa.

Jäsenäänestyksessä suosituin eduskuntavaaliehdokas joutui pulittamaan ehdokkuudestaan kovimman hinnan. Summat ovat nytkin samansuuntaisia, mutta niistä ei vielä ole päätetty.

Kristillisdemokraateilla ehdokasmaksu on käytössä vain Uudellamaalla, jossa se on 300 euroa. Vasemmistoliitto ja rkp eivät peri ehdokasmaksuja.

”Meidän ehdokkaamme eivät ole hyvin varakkaita ihmisiä, joilla olisi varaa laittaa johonkin yhteiseen kassaan rahaa”, selittää vasemmistoliiton ay-sihteeri Esko Grekelä.

Perussuomalaisten Helsingin piiri peri kuntavaaleissa 2008 50 euron ehdokasmaksua, mutta eduskuntavaaleissa maksuja ei peritä.

vihreät  eduskuntavaalit 
Viite