Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eero Paloheimo pääsi Kiinan ekokaupunkikilpailuun

13.2.2009 9.32

Lasse Leipola

Professori Eero Paloheimo ja Eriksson Arkkitehdit on kutsuttu Kiinan ja Singaporen yhteistyönä järjestettävään suunnittelukilpailuun. Kilpailussa suunnitellaan 26 neliökilometrin kokoinen ekokaupunki Pohjois-Kiinaan.

”Tavoitteena on rakentaa maailman ensimmäinen ekokaupunki, joka on esimerkki paitsi Kiinalle myös koko maailmalle”, Paloheimo sanoo.

Suunniteltavaan kaupunkiin on määrä asuttaa 350 000 ihmistä, mikä on Paloheimon mukaan aivan liikaa. Toinen ongelma on nopea aikataulu, sillä suunnitelmien pitäisi olla valmiina jo vappuna.

”Siellä ei todella viivytellä ja vauhti on aivan mieletön. Ei voi kuin ihailla”, Paloheimo sanoo.

Hänen mukaansa ekologisuus on muutenkin vahvasti esillä Kiinassa ja keskusteluissa on radikaalejakin ajatuksia ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien ratkaisemiseksi.

Kiinassa on käynnissä myös muita ekokaupunkiprojekteja ja Paloheimo on vakuuttunut, että ensimmäinen ekokaupunki nousee Kiinaan.

”Se tietysti hieman riippuu siitä, mitä ekokaupungilla tarkoitetaan, mutta hankkeiden ekologisuus on siellä aivan toista luokkaa, kuin esimerkiksi meidän Viikissä, jossa se on lähinnä pientä näpertelyä.”

Kilpailussa suunniteltava alue on hieman Keravaa ja sijaitsee Tyynenmeren rannikolla, Tianjinin kaupungin vieressä, noin 150 kilometrin päässä Pekingistä. Suomalaisjoukkueen lisäksi kilpailuun osallistuu joukkueita muun muassa Yhdysvalloista, Australiasta ja Saksasta.

Kiinalaiset pitävät tekijänoikeudet kaikkiin suunnitelmiin ja jokaiselle osallistuvalle joukkueelle on luvattu töitä, kun hanke varsinaisesti käynnistyy.

ekorakentaminen 




Viite