Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ecovalley. Suunnittelutoimiston näkemys Kiinan Mentougouhun nousevasta ekokaupungista.

Ecovalley. Suunnittelutoimiston näkemys Kiinan Mentougouhun nousevasta ekokaupungista.

Eero Paloheimo teki miljardisopimuksen ekokaupungista Kiinassa

26.5.2010 9.14

Noora Jussila

Tekniikan tohtori, vihreiden entinen kansanedustaja Eero Paloheimo on allekirjoittanut tänään aamulla Kiinassa 10 miljardin euron arvoisen sopimuksen uudesta ekoalueesta.

Mukana allekirjoitustilaisuudessa olivat Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Kiinan varapääministeri.

"Olemme kutsuneet tätä Ecovalleyksi, koska tässä on samanlaisia piirteitä kuin Siliconvalleyssa. Tänne pyritään rakentamaan puhtaan teknologian keskittymä", Paloheimo sanoo.

Mentougoun alueelle, noin 50 kilometriä Pekingistä länteen suunnitellaan yhdeksää puhtaan teknologian instituuttia, joissa kussakin olisi sekä länsimaalainen että kiinalainen osakas. Instituutit tutkivat esimerkiksi puhdasta energiaa, kierrätystä, vedensaantia, liikennettä, maankäyttöä ja rakentamista sekä ruokaa ja metsää.

"Instituutit olisivat kansainvälisten suuryritysten tutkimuskeskuksia, ja yritykset voisivat siten samalla markkinoida omaa puhtaan tekniikan osaamistaan Kiinassa. Alueelle on tulossa jo amerikkalaisia investoijia ja uskon, että tulee vielä kova tappelu siitä kuka sinne pääsee."

Lisäksi alueelle rakennetaan 50 000 asukkaan ekokaupunki, jonka vieressä on laaja luonnontilainen alue.

"Ekokaupungissa tehdään tutkimustyötä, mutta se olisi myös käytännön laboratorio, jossa voitaisiin tarkastella minkälaisia ongelmia tällaisessa ekokaupungissa syntyy", Paloheimo sanoo.

Paloheimo teki aloitteen alueesta kolme vuotta sitten. Hän toimii jatkossa hankkeen konsulttina. Hän arvioi, että alue alkaa muotoutua jo viiden vuoden kuluttua.

"Jos olisimme Suomessa, niin arvioisin että 50 vuoden kuluttua, mutta nämä on niin perhanan sähäkkää porukkaa, että uskallan arvioida viiden vuoden kuluttua olevan nähtävissä jotain."

ekorakentaminen 
Viite