Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

mtv3.fi

Huuhaata? MTV3:n vaalikoneessa kysytään muun muassa, käytkö oopperassa tai lavatansseissa ja onko sosiaalinen media tärkeä osa elämääsi.mtv3.fi

Huuhaata? MTV3:n vaalikoneessa kysytään muun muassa, käytkö oopperassa tai lavatansseissa ja onko sosiaalinen media tärkeä osa elämääsi.

Ehdokkaat: Tämä vaalikone on kehnoin

19.10.2012 12.04

Timo Riitamaa

Jos kunnallisvaaliehdokkailta kysyy, huonoimmasta vaalikoneesta ei ole epäselvyyttä. Vihreän Langan haastattelemasta 25 ehdokkaasta vain muutama nimesi jonkin muun kuin MTV3:n koneen.

Laura Rantasen (vihr) kommentti kuvastaa hyvin ehdokkaiden yleistä suhtautumista: ”En ymmärrä, mitä merkitystä päätöksenteossa on lavatanssiharrastuksella, konsolipelien pelaamisella tai oopperavisiiteillä.”

Myös epäselvät kysymykset tuskastuttavat. Vaalikoneessa on jotain vikaa, jos ehdokkaalla on selkeä kanta, mutta tämä ei silti tiedä, mitä kuuluisi vastata.

”Samaan kysymykseen saattoi vastata käytännössä kahdella täysin eri tavalla täysin samanlaisin perusteluin”, Timo Kontio (sdp) sanoo.

Ehdokkaiden mielestä koneiden tekijöiltä puuttuu usein käsitys siitä, miten kysymykset pitäisi muotoilla.

”On paljon kysymyksiä, joihin ei voi vastata kyllä–ei-akselilla. Esimerkiksi kuntaliitokset voi toteuttaa monella eri tapaa ja samoin arvot liitoksen ajamisen takana voivat olla hyvin erilaisia”, Pilvi Porkola (vas) sanoo.

Maahanmuuttoon liittyvien kysymysten suhteen syntyy hajontaa.

”Jokaisessa vaalikoneessa on nykyjään persukysymyksiä tyyliin ’Onko mielestäsi oikein ottaa vastaan maahanmuuttajia, kun samalla pitää sulkea joku terveysasema?’” Johanna Sandberg (rkp) kuvaa.

Toisaalta Simo Grönroos (ps) sanoo, että kysymykset eivät ole tarpeeksi tarkkoja:

”Ehdokkaiden kanta ’positiiviseen syrjintään’ olisi ollut hyvä tehdä selväksi.”

Matti Helinin (kok) mielestä vaalikoneet yksinkertaistavat kysymyksiä. Kuntataloudessa on muitakin vaihtoehtoja kuin verojen korottaminen tai palveluista leikkaaminen. Toimintatapoja voidaan kehittää, hallintoa yksinkertaistaa. Vaihtoehtoja on lisälainan ottamisesta lomautuksiin.

”Vaalikoneiden ongelma on se, että tosielämä ei ole lainkaan niin yksioikoista kuin ne kysymykset”, Helin sanoo.

internet  kuntavaalit 
Viite