Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

ranta
Kesäidylli. Kuvan Lauttasaarenranta on pysynyt puhtaana.Mikael Ahlfors

Kesäidylli. Kuvan Lauttasaarenranta on pysynyt puhtaana.

Ekologisesti rannalla!

7.7.2010 12.14

Saija Räsänen

Kesä tuli, ja helle myös. Ennen uimapukuun pujahtamista voi kuitenkin miettiä, kuinka käyttäytyä rannalla niin, että hiekalla viihtyvät muutkin ja vesi pysyy sinisenä.

Yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö Ocean Conservancy järjesti viime vuonna International Coastal Cleanup-tempauksen, jossa rannoilta ympäri maailman kerättiin roskia. Tempauksessa puoli miljoonaa ihmistä keräsi yhteensä 10,2 miljoonaa roskaa.

Yhdysvaltalainen ympäristösivusto Good Instructions listaa neuvoja ympäristöfiksuun elämäntapaan. Puhdasta rantaelämää voi viettää helposti:

Liiku hiilineutraalisti.

Mene rannalle kimppakyydillä, pyörällä tai kävellen. Tyhjän paikan etsiminen suosituimpien uimarantojen parkkipaikoilla vie hermot ja ajelu pölläyttelee hiilidioksidia ilmaan tuhottomasti. Tai siis tuhoavasti.

Pyörähdä kirjaston kautta.

Lukeminen on suosittua rantapuuhaa. Älä kuitenkaan turhaan osta uutta lehteä tai kirjaa, vaan lainaa se kirjastosta. Jos oma on pakko saada, hanki opuksesi kirpputorilta tai antikvariaatista.

Poimi roskat roskikseen.

Vain harvan polvet ovat niin kankeat, etteivät ne taivu nostamaan roskia maasta. Ota varalta mukaan oma roskapussi, sillä rannoilla roskakoreja saattaa olla liian vähän tai ne täyttyvät nopeasti. Voita ylpeytesi ja uhraudu poimimaan myös muiden auringonottajien roskia silloin tällöin. 

Juo kierrätettävästä pullosta.

Tuo mukanasi rannalle oma juomapullo, jota voi käyttää jatkossa uudestaan. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pullo pitää juoman viileänä.

Vältä kertakäyttöastioita.

Pakkaa eväskoriin samat haarukat, veitset, mukit ja lautaset, joita käytät kotonakin. Ne voi reissun jälkeen tiskata ja laittaa hyllylle odottamaan seuraavaa ateriaa. Jos et halua raahata rannalle mummin perintöhopeita, hanki ranta-astioita, joita voit käyttää uudelleen.

Pakkaa uudelleen käytettävään laukkuun tai kylmäboksiin.

Kanna lounaasi, huopasi, astiasi, cd-soittimesi, aurinkovoiteesi ja kirjasi rannalle laukussa, jota voit käyttää uudelleen. Vältä styroksisia kylmälaukkuja, muovia ja paperikasseja. Roskankeräystempauksen roskista yli 66 prosenttia tuli muovipakkauksista, ruuankääreistä, kertakäyttöastioista, paperipusseista ja juomapulloista.

Älä polta rannalla (tai mieluiten muulloinkaan).

Melkein 2,2 miljoonaa roskaa tuli rannikoiden puhdistustempauksessa tupakantumpeista. Se oli yli 21 prosenttia kaikista kerätyistä roskista.

Käytä aurinkovoidetta, joka ei pursua kemikaaleja.

Aurinkovoiteet voivat sisältää toistakymmentä erilaista kemikaalia, jotka saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ruotsin luonnonsuojeluliitto taas tutki vuonna 2008 12:ta eri aurinkovoidetta ja löysi niistä kaikista ympäristölle haitallisia aineita.

Uidessa osa kemikaaleista liukenee veteen ja hiekalla makoillessa maahan. Environmental Working Group on listannut aurinkovoideoppaassaan aurinkovoiteita, jotka sisältävät mahdollisimman vähän haitallisia kemikaaleja.

Grillaa kaasugrillillä.

Kaasugrillin ekologisuudesta on kiistelty, mutta yhdysvaltalainen ympäristölehti Environmental Impact Assessment Review pitää kaasua ainakin hiiltä ekologisempana energianlähteenä. Sen mukaan hiilen ympäristöjalanjälki on kolme kertaa kaasua suurempi.  

kierrätys  loma 
Viite