Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ekomoskeijat ovat muotia Britanniassa

13.7.2010 13.57

Saija Räsänen

Britannian Cambridgessa avataan pian Euroopan ensimmäinen kokonaan ekologisesti rakennettu moskeija. Asiasta kertoo Green Prophet.

Vuonna 2008 kaupungin kasvava muslimiväestö päätti rakentaa usean pienen rukoustilan tilalle uuden suuremman moskeijan.

Seurakunnan johtaja Tim Winter kertoo Green Prophetille, että moskeijan rakentaminen ekologiseksi oli selvää alusta saakka. Koraanin mukaan jumala antoi uskoville tehtäväksi suojella maata.

"Olimme paikallisen ympäristöliikkeen etunenässä vaatimassa uusimpia lämpöpumppuja ja kestävää teknologiaa niin, että hiilijalanjälkemme on melkein nolla", sanoo Winter. 

Moskeija valaistaan läpi vuoden luonnonvalolla, rakennus on hyvin eristetty ja lämpötilan nostaminen ja laskeminen hoidetaan ympäristöystävällisellä teknologialla, jonka energia tuotetaan paikallisesti.

Rakentamalla ekologisen moskeijan Cambridgen muslimit halusivat myös rohkaista muslimeja muualla maailmassa kantamaan vastuunsa ympäristöstä.

Samankaltainen projekti toteutettiin vuonna 2008 Manchesterissa. Projektista kertoo Manchester Evening Media. Paikalliseen moskeijaan asennettiin aurinkopaneelit, seinät rakennettiin kestävistä lähteistä hakatusta puusta ja valaistukseksi valittiin matalaenergialamppuja.

Manchesterin moskeija ei kuitenkaan ole täysin ekologinen. Kaikki sen energia ei tule uusiutuvista lähteistä, ja osa rakennusmateriaalista hankittiin Intiasta.

 

 

 

ekorakentaminen  islam 
Viite