Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kitaransoittoa vihreässä valossa.
Vihreä keikka. Artistit voivat keventää taakkaansa ekoraiderilla. SXC

Vihreä keikka. Artistit voivat keventää taakkaansa ekoraiderilla.

Ekoraideri vihertää keikkailua

11.11.2008 15.35

Lasse Leipola

Ympäristötietoisten muusikoiden uusin villitys on vaatia keikkajärjestäjältä ympäristötekoja. Suomessa tällaiset vaatimuslistat, eli ekoraiderit, ovat vielä harvinaisia. Esimerkiksi Speed Promotionin tuottaja Henri Suni ei ole törmännyt sellaisiin.

”Joskus pyydetään luomutuotteita, mutta ei niidenkään suhteen ole eritelty, onko kysymys ympäristöön vaikuttamisesta”, Suni sanoo.

Maailmalla artistien ympäristötietoisuus on hieman pidemmällä. Scientific American kertoo, että laulaja Jack Johnson vaatii keikkajärjestäjiltä muun muassa kierrättämistä ja energian säästämistä.

Johnson on ollut mukana perustamassa EnviroRider-konseptia, jossa keikkajärjestäjiltä edellytetään esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen neutraloimista päästövähennyksillä.

Muun muassa Dave Matthews Band ja Incubus ovat ottaneet EnviroRiderin osittain käyttöön.

Ekoraiderissa vaaditaan myös, että ylijäävä ruoka on välitettävä asunnottomille, generaattoreissa on käytettävä biodieseliä ja valot sekä kaiuttimet on sammutettava aina, kun niitä ei käytetä.

Suomalainen reggae-laulaja Jukka Poika, eli Jukka Rousu, ei ole kuullutkaan ekoraidereista. Hän sanoo, että suuret artistit voivat tehdä paljonkin, jos muuttavat suuret vaatimuksensa suuriksi ekovaatimuksiksi.

Pienien artistien kohdalla tilannne on toinen, eikä Rousu ymmärrä, miten kuluttamista lisäämällä voisi parantaa ympäristöä.

”Ehkä se ekologisuus tulee siitä, että on hyvin vähän vaatimuksia. Minulla ei ole raiderissa juuri mitään: vähän hedelmiä, jos menee pitkään eikä ehdi syödä. Usein keikkapaikoilla on pyytämättä järjestetty jotain."

kulttuuri 
Viite