Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / LyaC

Elektroniikkaromua.
Kulutustavaraa. Elektroniikka päätyy järjestöjen mukaan liian pian kaatopaikalle. Istockphoto / LyaC

Kulutustavaraa. Elektroniikka päätyy järjestöjen mukaan liian pian kaatopaikalle.

Ekoreppusi on täynnä elektroniikkaa

21.4.2009 9.23

Vihreä Lanka

Suurin osa kotitalouksien käyttämistä luonnonvaroista kuluu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistamiseen, arvioi Suomen luonnonsuojeluliitto.

”Vaikka elektroniikkalaitteet ovat pieniä, ne eivät ole harmittomia”, kertoo Elli Kotakorpi Suomen luonnonsuojeluliitosta. 

Esimerkiksi pöytätietokone käyttää elinkaarensa aikana pari tonnia luonnonvaroja. Hylätyistä elektroniikkalaitteista syntyy maailmalla 20–50 miljoonaa tonnia jätettä vuodessa. 

Eilen maanantaina alkaneella nuukuusviikolla kampanjoidaan kulutuselektroniikan käyttöiän pidentämiseksi. Jokavuotisen nuukuusviikon järjestävät Suomen luonnonsuojeluliitto, Kuluttajat-Konsumenterna ja Suomen Kuluttajaliitto.

Järjestöt ovat erityisen huolestuneita EU:ssa valmisteltavasta kuluttajansuojan uudistuksesta, joka ennakkotietojen mukaan rajoittaisi myyjän virhevastuun kahteen vuoteen, minkä jälkeen myyjä ei ole enää vastuussa laitteen kestävyydestä.

Käytännössä muutos merkitsisi järjestöjen mukaan, että esimerkiksi tietokoneet, televisiot ja pakastimet kestäisivät tulevaisuudessa vain kaksi vuotta.

kuluttaja  luonnonvarat 
Viite