Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Paul Anderson / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Tuulivoimalan osia.
DUTY FREE? Tuulivoimalan osia kuljetetaan Edenfieldin kylän läpi Englannissa.Paul Anderson / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

DUTY FREE? Tuulivoimalan osia kuljetetaan Edenfieldin kylän läpi Englannissa.

Ekotuotteille vapaakauppasopimus? Kauppamahdit pistivät nimet paperiin

28.1.2014 10.38

Lasse Leipola

Ympäristölle ystävälliset tuotteet ja laitteet saattavat tulevaisuudessa liikkua rajojen yli tulleitta tai ainakin pienemmin tullimaksuin kuin muut tuotteet.

Muun muassa EU, Yhdysvallat ja Kiina allekirjoittivat viime perjantaina Davosissa sopimuksen ympäristötuotteiden kaupasta. Sopimuksen on määrä astua voimaan, kun siihen on liittynyt "kriittinen massa" WTO-sopimuksen jäsenvaltioista.

Sopimus koskisi Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö APEC:in säännöissä määriteltyjä ympäristöhyödykkeitä. Listalla on enimmäkseen uusiutuvaan energiaan, jätteenkäsittelyyn ja vesiteknologiaan liittyvää laitteistoa.

Ympäristöjärjestö Sierra Clubin vastuullisen kaupan johtaja Ilana Solomon varoitti kuitenkin Huffington Post verkkolehden sivuilla, että listalla on myös laitteita, jotka soveltuvat esimerkiksi jätteenpolttoon tai hiili- ja ydinvoimaloiden turbiineihin.

”Monet kehitysmaat, kuten Intia, uskovat, että vapaan kaupan laajentamisen hyödyttää teollisuusmaiden yrityksiä, mutta voi aiheuttaa vahinkoa jo hauraalle ilmastolle”, Solomon kirjoittaa.

talous  kauppa  vapaakauppa 
Viite