Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kela

Kova kisa. Äitiyspakkaus lähtee joka vuosi kymmeniintuhansiin koteihin. Kela

Kova kisa. Äitiyspakkaus lähtee joka vuosi kymmeniintuhansiin koteihin.

Kestovaipat kilpailevat paikasta äitiyspakkauksessa

20.8.2008 10.33

Taina Ahtela

Kotimaisuus ja eettisyys eivät välttämättä ole valttia, kun yritykset jälleen kilpailevat tuotteidensa saamisesta äitiyspakkaukseen. Tarjouskilpailu Kelan jakaman pakkauksen tuotteista päättyy perjantaina.

Kestovaipoista tyrkyllä pakkaukseen ovat muun muassa kotimainen Muumi sekä reilun kaupan luomupuuvillasta valmistettu Unimix Naturally.

”Vaippamme on hieman kalliimpi kuin kilpailijoidemme, johtuen käyttämästämme Reilun kaupan sertifioidusta puuvillasta. Nähtäväksi jää, painaako tuotannon eettisyys ja ekologisuus, kun vaippaa valitaan”, sanoo Tuomas Kinnunen Unimixistä.

Helsinkiläinen perheyritys on tuonut markkinoille ensimmäisenä maailmassa kestovaipan, jolla on sekä Reilun kaupan merkki että Eko-luomusertifikaatti. Vaippa valmistetaan Perussa paikallisesta, luonnonmukaisesti viljellystä puuvillasta.

Myös toinen suomalainen perheyritys Delipap on tarjonnut kotimaista Muumi-kestovaippaansa äitiyspakkaukseen.

Yhtiön toimitusjohtaja Oskari Nuortie totesi Taloussanomien haastattelussa, ettei yhtiö pärjää hintakilpailussa. Tuotannon siirtäminen esimerkiksi Kiinaan olisi hänen mukaansa kuitenkin vastoin yhtiön ideologiaa.

Koska tarjouskilpailu on parhaillaan käynnissä, Kelasta ei kerrota yksityiskohtia valintakriteereistä. Yleisiä valintaperusteita ovat muun muassa hinta ja laatu. Jos tuotteet katsotaan laadultaan yhtä hyviksi, halvin voittaa.

Kotimaisuus ei ole valintaperuste, eikä se hankintalain mukaan voisikaan olla. Kotimaisten tuotteiden suosimisen katsotaan rajoittavan vapaata kilpailua EU:ssa.

Reilu vuosi sitten voimaan tulleen uuden hankintalain ansiosta ympäristöystävällisyys voidaan sen sijaan huomioida aiempaa paremmin.

”Nyt on ensimmäisiä kertoja laitettu tarjouspyyntöön, että ympäristönäkökohdat vaikuttavat rajatapauksessa valintaan”, kertoo Kelan hankintapäällikkö Tomi Ståhl.

Äitiyspakkauksen tuotteiden kotimaisuus aiheuttaa tasaisin väliajoin julkista keskustelua. Suomen Kuvalehden muutama vuosi sitten teettämässä tutkimuksessa lähes 90 prosenttia suomalaisista piti tärkeänä, että äitiyspakkauksen vaatteet on valmistettu Suomessa.

Tällä hetkellä äitiyspakkauksessa on Baltiassa valmistettu Imse Vimse -kestovaippa.


Lisää aiheesta:Viite