Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eläinjärjestöt toivovat hallituksen puuttuvan kosher- ja halal-teurastuksiin

2.4.2013 14.59

Lasse Leipola

Eläinsuojelujärjestöt vaativat eläinten tainnuttamista ennen teurastusta. Hallituksen on määrä käsitellä torstaina eläinsuojelulain muutosta, jolla pannaan täytäntöön eläinten lopettamiseen liittyvä EU-asetus.

Asetus ei edellytä eläimen tainnuttamista uskonnollisissa teurastuksissa, mutta järjestöt muistuttavat, että asiasta voidaan säätää tiukemmin kansallisessa lainsäädännössä.

”Voimassa oleva lainsäädäntömme sallii uskonnollisen teurastuksen, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Ministeriö esittää, että tämä sääntely säilytetään ennallaan. Eläinsuojelujärjestöt eivät tätä hyväksy. Olemme sitä mieltä, että kaikki eläimet on kärsimyksen minimoimiseksi aina tainnutettava ennen teurastamista”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Uskonnollinen teurastaminen koskee erityisesti muslimien halal- ja juutalaisten kosher-lihaa.

Järjestöjen mukaan osassa Euroopan maista eläimiä teurastetaan tainnuttamatta enemmän kuin uskonnolliset markkinat tarvitsevat, jolloin liha päätyy tavanomaisille markkinoille – jopa Suomeen.

”Lihan alkuperän ja teurastustavan tulisi olla kuluttajien tiedossa. Yhdymme eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen vaatimukseen lihan merkintäpakosta. Lisäksi on tärkeää, että niin kauan kuin tainnuttamatta teurastus on sallittua, valvontaa kehitetään ja eläinten määrä minimoidaan”, sanoo Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

eläinoikeudet  ruoka  liha 
Viite