Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Sari Salminen.
Valmis ärähtämään. Eläinsuojeluasiamies ei valvo eikä jakele sakkoja. ”Uskon yhteistyöhön. Viran tuomalla arvovallalla voin myös ärähtää”, Sari Salminen sanoo.Satu Kosenius-Hänninen

Valmis ärähtämään. Eläinsuojeluasiamies ei valvo eikä jakele sakkoja. ”Uskon yhteistyöhön. Viran tuomalla arvovallalla voin myös ärähtää”, Sari Salminen sanoo.

Eläinsuojeluasiamies: ”En lähde siitä, että turkistarhaus olisi jotenkin huono ala”

7.10.2013 8.41

Jukka Vahti

Sari Salminen, olet Suomen ensimmäinen eläinsuojeluasiamies. Mikä on suurin eläinsuojelun epäkohta Suomessa?

”On vaikea nostaa esille vain yhtä aihetta. Ensimmäisten kuuden viikon aikana tässä työssä on päällimmäisenä tullut mieleen, että ihmisten pitää ottaa vastuu ottamistaan eläimistä ja että meidän kuluttajien pitäisi saada lisää tietoa siitä, miten tuotantoeläimiä pidetään.”

Mitkä ovat järeimmät keinosi vaikuttaa?

”En ole ajatellut asiaa tuolta kannalta. Minä en valvo, eikä minulla ole hallinnollista toimivaltaa. Uskon yhteistyöhön ja siihen, että asioita voi viedä eteenpäin keskustelemalla. Oletan, että kun jotain asiaa kommentoin tai jostain kirjoitan, se otetaan vakavasti.”

Olet sanonut, että aiot tarttua ensimmäiseksi turkistarhaukseen. Mitä aiot tehdä?

”Olen kutsunut koolle turkisalan asiantuntijoita, eläinsuojelujärjestöjä, tutkijoita ja viranomaisia, jotta voimme keskustella siitä, mitä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi on tehtävissä. En lähde siitä, että turkistarhaus olisi jotenkin erityisen huono ala. Haluaisin, että kaikki näkevät, että toisellakin puolella on ihmisiä ja että meillä kaikilla on sama suunta: eläinten hyvinvoinnin parantaminen. Se on myös turkiselinkeinolla, koska se vaikuttaa myös tuotantoon.”

Pitääkö turkistarhaus lakkauttaa?

”En ota siihen kantaa. Jätän sen poliitikkojen ja kansan päätettäväksi. Minusta on tärkeää, että kansakin tekee päätöksensä turkistarhauksesta oikean tiedon perusteella. Siihen tarvitaan esimerkiksi kuvia siitä, jos eläimiä on pidetty huonosti mutta myös kuvaa tarhojen normaalista arjesta.”

Mitä mieltä olet sikatiloilla taannoin salaa kuvatuista videoista?

”Ei kai se ihan lainsäädännön mukaista toimintaa ole. Etenkin sikatiloilla siihen liittyy eläintautien leviämisen riski. Kyllä se karulta tuntuu, jos vieraat ihmiset käyvät salaa jonkun luona.”

Syötkö lihaa?

”Syön. Sen verran syynään, että se on kotimaista. Muita vaihtoehtoja ei lihassa paljon ole: tällä hetkellä kaupasta löytyy luomunautajauhelihaa ja luomukananmunia. Mutta luomu on tietysti osin eri asia kuin eläinten hyvinvointi. Toivoisin, että olisi enemmän tuotteita, joiden tuotannossa olisi nimenomaan huomioitu jokin eläinten hyvinvointiin liittyvä asia samalla tavalla kuin vapaan kanan munissa.”

Onko sinulla lemmikkejä?

”Meillä on kolme koiraa ja kolme gerbiiliä. Lisäksi minulla on kaksi akvaariota.”

Juttua on muokattu.

eläinoikeudet 
Viite