Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Whirling Phoenix (CC-BY-NC-ND)

Sademetsää Equadorissa.
Suuri tuntematon. Maailman lajeista tunnetaan vain pieni osa. Vielä harvemman tilaa seurataan säännöllisesti.Flickr / Whirling Phoenix (CC-BY-NC-ND)

Suuri tuntematon. Maailman lajeista tunnetaan vain pieni osa. Vielä harvemman tilaa seurataan säännöllisesti.

Elämälle halutaan mittari

9.4.2010 12.02

Lasse Leipola

Ympäristönsuojeluun erikoistuneet tiedemiehet vetoavat uudessa Science-lehdessä ”elämän mittarin” perustamiseksi. Asiasta kertoo BBC.

Kirjoituksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Simon Stuart ja Harvardin professori E.O. Wilson. Heidän mielestään nykyiset mittarit, kuten IUCN:n ylläpitämä Red List, eivät ole riittävän kattavia.

Heidän mukaansa kattava tietopankki maailman lajeista ja niiden uhanalaisuudesta olisi arvokas apu muun muassa ympäristövaikutuksia arvioitaessa sekä luonnonsuojeluun tai luonnonvarojen käyttöön liittyviä päätöksiä tehtäessä.

Stuart, joka on vastuussa lajien uhanalaisuutta arvioivan Red Listin kokoamisesta, sanoo, että se sisältää kattavasti tietoa selkärankaisista ja esimerkiksi metsissä elävistä lajeista. Sen sijaan siinä on vain heikosti tietoa muun muassa merenelävistä, makean veden lajeista sekä kuivilta alueilta.

Kirjoittajien mukaan listattavien lajien määrä olisi nostettava 48 000:sta 160 000:een.

”Red Listiin investoitavilla summilla tavoitteen saavuttaminen kestäisi 20 vuotta”, Stuart arvioi.

Kyseessä olisi silti vain pieni osa maailman 1,9 miljoonasta tunnetusta lajista. Yhteensä lajeja arvioidaan olevan jopa kymmenen miljoonaa.

Vuosi 2010 on YK:n virallinen biodiversiteettivuosi.

luonnonsuojelu 




Viite