Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eläinjärjestö: Jättäkää tämä kesän hittileffa katsomatta

1.7.2013 8.12

Lasse Leipola

Amerikkalainen eläintensuojelujärjestö Peta kehottaa blogissaan ihmisiä harkitsemaan tarkkaan, haluavatko he käydä katsomassa Johnny Deppin tähdittämän uutuuselokuvan The Lone Ranger.

"Kuvausten aikana yksi hevonen meinasi hukkua, kun se pakotettiin uimaan Colorado-joen yli. Sateiden kasvattama joki vei hevosen mukanaan ja se saatiin pelastettua vain, koska kuvausryhmä oli ponttooniveneellä alempana joessa. Joku sai lassottua hevosen pään ja vedettyä eläimen rantaan", kirjoittaa Alisa Mullins Petan blogissa.

Järjestön mukaan hevoset ovat yleisemmin elokuvien tai tv-sarjojen tuotannossa loukkaantuvia tai kuolevia eläimiä. Esimerkiksi tv-sarja Luck keskeytettiin viime vuonna, kun kuvauksissa oli kuollut peräti kolme hevosta.

Mullinsin mukaan monet elokuvantekijät eivät ymmärrä hevosten käyttäytymistä ja tarpeita vaan pakottavat niitä kohtauksiin, jotka ovat stressaavia, epämukavia tai vaarallisia.

"Hevoset ovat luonteeltaan saaliseläimiä, joten ne säikähtävät helposti ja niillä on herkkä pakovaisto. Ja kun hevoset pakenevat, ne voivat loukata itsensä", Mullins kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että kuvauksiin osallistuvat eläinkouluttajat ovat usein kokemattomia tai vihamiselisiä eläimiä kohtaan.

"Hyvätkin kouluttajat tietävät, että he vaarantavat työpaikkansa, jos he vastustavat hevosien terveyden vaarantavia kohtauksia. Itse asiassa yksi Lone Rangerin eläinkouluttajista sai potkut tuotannosta kieltäydyttyään vaarallisista kuvauksista", Mullins kirjoittaa.

Järjestö muistuttaa, että hevosten käyttäminen elokuvissa voi olla vaarallista myös ihmisille, sillä Johnny Depp putosi kuvausten aikana hevosen selästä.

eläinoikeudet  elokuvat 
Viite