Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Energiaraportti kuumentaa - yrittääkö komissaari piilotella lukuja?

22.10.2013 13.38

Lasse Leipola

Euroopan komission on määrä julkista tällä viikolla selvityksensä energia-alalla jaettavista valtiontuista. Julkistus oli määrä tehdä jo viime viikolla, mutta saksalainen Süddeutsche Zeitung paljasti, että raportissa yritetään pimittää tietoa siitä, että fossiilinen energiantuotanto saa tukea paljon enemmän kuin uusiutuvat.

Saksalaislehdessä julkaistujen lukujen mukaan uusiutuvaa energiaa tuettiin unionissa toissa vuonna 30 miljardilla eurolla. Vastaavana aikana fossiilista energiantuotantoa tuettiin epäsuorat tuet mukaanlukien 66 miljardilla, minkä lisäksi tuotannon aiheuttamista terveyshaitoista koituu lisää kuluja, jotka jäävät kansalaisten maksettaviksi.

Kohu on henkilöitynyt energiakomissaari Günther Öttingeriin, joka on esittänyt, että uusiutuvan energian tukeminen tulee liian kalliiksi unionin jäsenmaille ja kansalaisille. Öttingerin tiedottaja selitti Süddeutsche Zeitungille lukujen katoamista sanomalla, etteivät ne olleet luotettavia.

Muun muassa vihreät ovat syyttäneet Öttingeriä raportin sensuroimisesta. Energiavastaava Claude Turmes sanoo puolueen sivuilla, että kyseessä on häpeällinen tapaus:

”Tämän selvityksen on määrä muotoilla energiapolitiikan ydintä; tuloksien manipulointi yhden ihmisen agendaan sopiviksi vie komission uskottavuuden tässä asiassa. Komission puheenjohtaja Barroson on puututtava asiaan ja varmistettava, että oikeat luvut fossiilisten ja ydinvoiman saamista tuista laitetaan takaisin paikalleen.”

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan fossiilisen energian tukemiseen käytetään maailmassa noin kuusi kertaa enemmän rahaa kuin uusiutuvan energian tukiin.

energia 
Viite