Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Bora Chung / 350.org (Flickr CC-BY-NC-SA)

Keystone XL -mielenosoitus.
Eteenpäin. Mielenosoittajat vaativat viikonloppuna presidentti Obamalta tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.Bora Chung / 350.org (Flickr CC-BY-NC-SA)

Eteenpäin. Mielenosoittajat vaativat viikonloppuna presidentti Obamalta tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ennätyksellinen mielenosoitus vaati Obamalta ilmastotekoja puheiden katteeksi

18.2.2013 14.11

Lasse Leipola

Jopa 35 000 amerikkalaista kokoontui eilen sunnuntaina Washington DC:n keskustaan osoittamaan mieltään. Järjestäjien mukaan kyseessä oli Yhdysvaltain historian suurin ilmastomielenosoitus, kertoo brittilehti Guardian.

Ennätyksellinen väkijoukko vaati presidentti Barack Obamalta tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kaikkein kuumin kysymys on tällä hetkellä Keystone XL -öljyputken tulevaisuus, jota koskevan päätöksen Obama lykkäsi vaalien jälkeiseen aikaan.

Jo käytössä olevan Keystone-öljyputken laajennus mahdollistaisi kanadalaisesta öljyhiekasta valmistetun raakaöljyn kuljettamisen Meksikonlahden rannalla sijaitseviin jalostamoihin. Kriitikkojen mukaan putken rakentaminen sitoisi Yhdysvallat vuosikymmeniksi entistä vahvemmin fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Toisessa vaakakupissa Obaman on arvioita suhteita tärkeimpään rajanaapuriin, jolla kyseessä on yksi merkittävimmistä mahdollisuuksista kasvattaa vientiä. New Tork Timesin mukaan ulkoministeri John Kerry lupasi helmikuun alussa Kanadan ulkoministeri John Bairdille, että päätös tulee olemaan reilu ja läpinäkyvä ottamatta kuitenkaan kantaa siihen, kumpaan suuntaan presidentti on kallistumassa.

Yhdysvaltain Obama on viime syksyn vaalien jälkeen ilmaissut useasti huolensa ilmastonmuutoksesta ja vakuuttanut tekevänsä kaikkensa sen pysäyttämiseksi. Viimeksi viime viikolla pitämässään kansakunnan tila -puheessa hän sanoi toimivansa itse oman toimivaltansa puitteissa, jos kongressi ei yhdy ilmastotalkoisiin. Samassa puheessa hän tosin lupasi purkaa uusia öljy- ja kaasuhankkeita jarruttavaa byrokratiaa.

Myös kongressissa on viriämässä keskustelua ilmastonmuutoksesta. Senaattorit Barbara Boxer ja Bernie Sanders ovat tehneet lakialoitteen, jonka tavoitteena on muun muassa asettaa hiilidioksidipäästötonneille 20 dollarin haittavero. Ympäristösivusto ThinkProgressin mukaan tämän arvioidaan leikkaavan päästöjä 20 prosenttia vuodesta 2005 vuoteen 2025.

Uutissivusto Treehuggerin mukaan ympäristöpolitiikkaa seuraavat asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että Boxerin ja Sandersin esitys on syntynyt kuolleena ja parhaassa tapauksessa Obama voi käyttää sen kaatumista hänen omaan toimivaltaansa kuuluvien toimenpiteiden perustelemiseksi.

ilmastonmuutos 
Viite