Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NASA

Myrskyn syömä. Nasan satellittikuvien yhdistelmässä näkyy kuun alussa arktista jäätikköä riepotellut myrskyNASA

Myrskyn syömä. Nasan satellittikuvien yhdistelmässä näkyy kuun alussa arktista jäätikköä riepotellut myrsky

Ennätys tuli jo - kuinka pieneksi napajää vielä kutistuu?

27.8.2012 10.53

Sammeli Heikkinen

Pohjoinen napajäätikkö on kutistunut ennätyksellisen pieneksi. Japanin avaruushallinto Jaxa tiedotti lauantaina, että arktinen jääpeite on nyt pienimmillään mittaushistorian aikana.

Aiempana ennätysvuonna 2007 jääpeite kutistui noin 4,25 miljoonaan neliökilometriin. Perjantaisen satelliittikartoituksen mukaan jäätä oli 4,21 miljoonaa neliökilometriä ja sulamisvauhti jatkui nopeana.

Yhdysvaltain lumen- ja jääntutkimuslaitos NSIDC ei ole toistaiseksi tiedottanut ennätyksestä. Lauantaina päivitetyssä kaaviossa tämän vuoden jääpeitteen laajuutta kuvaava käyrä on kuitenkin pudonnut samalle tasolle vuoden 2007 käyrän kansaa.

Japanilaistutkijat arvioivat, että jääpeite voi kutistua tänä vuonna alle neljään miljoonaan neliökilometriin, sillä jään sulaminen jatkuu syyskuulle.

Pohjoisen napajäätikön kutistumisen arvioidaan johtuvan alueen lämmenneestä ilmastosta, joka on myös nopeuttanut ilmamassojen liikkeitä ja siten myös jäätä hajottavia myrskyjä.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitoksen NOOA:n tilastojen mukaan esimerkiksi vuoden 2010 lokakuun ja vuoden 2011 syyskuun välillä alueen keskilämpötila oli puolitoista astetta korkeammalla kuin viime vuosisadan lopun keskiarvo.

Suomessa ennätyspienestä napajäätiköstä kertoi ensimmäisenä Yle.

ilmastonmuutos  jäätikkö 
Viite