Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Epävirallinen neuvottelupaperi kiristää tunnelmaa Kööpenhaminassa

9.12.2009 10.33

Hanna Eriksson

Tanskan hallinnon luonnostelema epävirallinen sopimusteksti on kiristänyt Kööpenhaminan neuvottelujen tunnelmia.

Luonnos vuosi eilen julkisuuteen ja suututti muun muassa kehitysmaat ja kansalaisjärjestöt, jotka tulkitsivat paperin panevan kehitysmaat ilmastonmuutoksen maksajiksi.

Sanomalehti Guardianin mukaan kehitysmaat ovat tulkinneet epävirallisen paperin ehdotusten muun muassa pakottavan kehitysmaat hyväksymään tarkkoja päästövähennyslukuja, jakavan kehitysmaiden ryhmän haavoittuviin ja vähemmän haavoittuviin, heikentävän YK:n roolia rahoituksen hallinnoinnissa ja antavan kehitysmaille pienemmät päästökiintiöt henkeä kohden kuin teollisuusmaille.

Kehitysmaat panivat heti luonnoksen vuotamisen jälkeen kiertämään omat ehdotuksensa sopimuksesta.

Ympäristöjärjestö Maan ystävien mukaan luonnos rikkoo YK:n demokraattisia toimintaperiaatteita.

"Tanskan täytyy lopettaa juonittelu muiden rikkaiden maiden kanssa. Sen sijaan sopimuksen lähtökohdaksi tulee ottaa kehitysmaiden olosuhteet, koska ne ovat vähiten vastuussa ilmastonmuutoksesta, mutta kärsivät sen seurauksista eniten", toteaa Maan ystävien tiedotteessa Meena Raman Malesian Maan ystävistä

Oras Tynkkynen toteaa Kööpenhaminasta kirjoittamassaan blogissa, että Tanskan sopimusluonnos ei tässä muodossa tule hyväksytyksi.

"Se kuitenkin toivottavasti vie keskustelua eteenpäin ja mahdollistaa sovun syntymisen kokouksen lopulla", Tynkkynen toteaa.

YK:n ilmastosopimuksen pääsihteeri Yvo de Boer koetti tyynnytellä kohua heti paperin vuotamisen jälkeen.

"Tämä epävirallinen paperi jaettiin kokouksen alla useille ihmisille ainoastaan konsultaatiota varten" Yvo de Boer totesi tiedotteessaan.

Boer toteaa myös tiedotteessaan, että vain neuvottelujen puheenjohtajat voivat esittää sopimuksen osapuolten, eli neuvottelijamaiden, puolesta virallisia luonnostektstejä.

Juttuun on lisätty Oras Tynkkysen kommentit kello 11.05.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 




Viite