Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva

Tunisialainen raja-asema.
Sekasortoa pakoon. Tunisialainen mies pakeni helmikuun lopussa Libyan levottomuuksia kotimaahansa. Tunisian armeijan sotilas seisoi Ras Jdirin rajanylityspaikalla vartiossa.Lehtikuva

Sekasortoa pakoon. Tunisialainen mies pakeni helmikuun lopussa Libyan levottomuuksia kotimaahansa. Tunisian armeijan sotilas seisoi Ras Jdirin rajanylityspaikalla vartiossa.

EU hidastelee päätöksiään Libyan pakolaiskysymyksessä

3.3.2011 14.46

Taina Tervonen

Samaan aikaan, kun humanitaarinen kriisi pahenee Libyassa, Euroopan unioni ei ole päässyt yhteisymmärykseen Afrikasta tulevien pakolaisten kohtelusta.

Eilen keskiviikkona Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ilmoitti, että EU antaa 10 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun Egyptin ja Tunisian rajoille olevan pakolaiskriisin hoitamiseen.

Barroso kertoi EU:n myös varaavan 25 miljoonaa euroa Euroopan pakolaisrahastosta ja ulkorajarahastosta Italiaan suuntautuvien mahdollisten pakolaisvirtojen hallitsemiseen.

Afrikasta tulevien pakolaisten kohtalo EU:n alueella on kuitenkin auki. Asiasta keskustellaan laajemmin EU-johtajien poikkeuksellisessa Libya-kokouksessa viikon päästä perjantaina.

Poliittisia välineitä pakolaisten aseman parantamiseen on. Ratkaisut riippuvat poliittisesta tahdosta.

Vuoden 2001 tilapäistä suojelua koskevan direktiivin mukaan EU voi ”joukoittaisen maahantulon” tilanteessa päättää tulijoiden tasapuolisesta jakautumisesta jäsenmaiden kesken. Lissabonin sopimuksen 78 artiklan mukaan EU voi tällaisessa tilanteessa myös antaa rahallista apua yhdelle tai useammalle jäsenmaalle. Näihin päätöksiin tarvitaan kuitenkin neuvoston määräenemmistö.

EU:n ulkorajayhteistyöstä vastaavan Frontex-viraston mukaan Libyassa oleskelee laillisesti tai laittomasti 500 000–1,5 miljoonaa ulkomaalaista, joista 140 000 oli tiistaihin mennessä paennut helmikuun puolivälissä alkaneita levottomuuksia Tunisian ja Egyptin rajojen kautta.

Erityisen haavoittuvassa tilanteessa ovat Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta kotoisin olevat turvapaikanhakijat, jotka ovat joillain alueilla joutuneet Gaddafin vastaisten joukkojen väkivallan kohteeksi.

EU:n hitaus selittyy osin Libyan kanssa aikaisemmin tehdyllä yhteistyöllä.

Lokakuussa EU esimerkiksi sopi Libyalle myönnettävästä 60 miljoonan euron avustuksesta terveyden, hallinnon ja talouden parantamiseen.

EU asetti Libyan saartoon

  • Asevientikielto. Aseiden lisäksi Libyaan ei saa myydä kyynelkaasua tai mellakkavarusteita, joita voidaan käyttää mielenosoittajia vastaan.
  • Muammar Gaddafin, viiden perheenjäsenen ja 20 muun ihmisen mahdolliset EU:n alueella olevat varat jäädytetään.
  • Gaddafin ja tämän läheisten tai hallituksen jäsenten matkustuskielto EU:n alueella.
  • Harkinnassa: lentokielto Libyan ilmatilaan. Sotilaalliset vaihtoehdot eivät ole poissuljettuja.

maahanmuutto 




Viite