Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU-kansalaiset ja maahanmuuttajat yhtä mieltä kotouttamisesta

21.7.2011 9.33

Saija Räsänen

EU:n kansalaiset ja maahanmuuttajat ovat yhtä mieltä siitä, mitä tarvitaan lääkkeeksi kotouttamispolitiikkaan, selviää tuoreesta Eurobarometri-tutkimuksesta.

Molemmissa ryhmissä ajatellaan, että tärkeää vieraaseen maahan sopeutumisessa on vuorovaikutus työpaikoilla ja kouluissa, ja että maahanmuuttajat tuovat paikalliskulttuuriin arvokkaan lisän. Kotoutumisen edellytyksiksi nähdään kielen oppiminen, työpaikan saaminen ja paikallisen kulttuurin ymmärtäminen.

Kotoutumisen pahimmiksi esteiksi puolestaan nähdään kielitaidon puute ja maahanmuuttajien eristäytyminen omiin lähiöihinsä.

"Tähän asti Eurooppa ei ole onnistunut kotouttamaan maahanmuuttajiaan kovinkaan hyvin. On tehtävä enemmän kotouttamisen hyväksi sekä tänne tulevien ihmisten vuoksi että siksi, että hyvin kotoutuneet maahanmuuttajat rikastuttavat uuden kotimaansa kulttuuria ja kansantaloutta", sanoo EU:n sisäasiainkomissaari Cecilia Malmström.

EU haaveilee maahanmuutosta syntyvän moninaisuuden muuttuvan kilpailuvaltiksi ja talouden moottoriksi. Unionin tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, ja tähän pääseminen edellyttää komission mukaan maahanmuuttajien työnsaannin esteiden poistamista muun muassa väestön ikääntymisen vuoksi.

euroopan unioni  maahanmuutto  työllisyys  talous 
Viite