Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Päästöjä taivaalle.
Päästöt alas. EU:n päästötavoitteita ei ole kiristetty, vaikka alkuperäisiin tavoitteisiin päästään helposti.SXC

Päästöt alas. EU:n päästötavoitteita ei ole kiristetty, vaikka alkuperäisiin tavoitteisiin päästään helposti.

EU on jo nyt lähellä vuoden 2020 päästötavoitetta – näin Suomi pärjää

10.10.2013 9.27

Lasse Leipola

EU-alueen päästöt olivat viime vuonna 18 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990. Unionin yhteinen tavoite on vähentää päästöjä 20 prosenttia 2020 mennessä verrattuna vuoteen 1990. Euroopan ympäristövirasto EEA:n selvityksen mukaan nykyisillä päästövähennystoimilla päädytään 21 prosentin leikkaukseen.

Myös uusiutuvan energian lisääminen etenee tavoitteen mukaisesti: viime vuonna oltiin 13 prosentissa, joten 2020 mennessä päästänee 20 prosenttiin. Sen sijaan energiankulutuksen leikkaaminen vaatii vielä lisätoimia jäsenmailta.

Raportin mukaan jäsenmaiden välillä on muutenkin suuria eroja. Yksikään jäsenmaa ei ole saavuttamassa osaltaan jokaista kolmea tavoitetta. Toisaalta jokainen jäsenmaa on saavuttamassa vähintään yhden tavoitteistaan. EEA:n tiedotteessa mainitaan erikseen Itävalta, Liechtenstein, Luxemburg ja Espanja, joiden on hankittava ylimääräisiä päästöoikeuksia saavuttaakseen päästökauppasektorin ulkopuoliset vähennystavoitteet.

Suomelta tarvitaan raportin mukaan lisätoimia päästövähennyksiin. Sen sijaan uusiutuvien osalta tavoite ollaan jopa ylittämässä ja energiatehokkuuden parantaminen on juuri oikealla uralla.

Julkistuksen yhteydessä virasto otti kantaa kuumana käyvään keskusteluun siitä, pitäisikö EU:n tulevissa ilmastotavoitteissa käyttää nykyisen kaltaista kolmoistavoitetta vai pelkkää päästöleikkaustavoitetta.

”EEA:n viimeisin analyysi osoittaa, että uusiutuvalla energialla ja energiatehokkuudella on merkittävä päästöjä vähentävä vaikutus. Meidän täytyy rakentaa tämän menestyksen varaan saavuttaaksemme tieteen vaatimat leikkaukset, jäsenmaiden on varmistettava, etteivät ne tee sellaisia päätöksiä, joista tulee vähäpäästöisen tulevaisuuden esteitä”, johtaja Hans Bruyninckx sanoo EEA:n sivuilla.

Juttua on päivitetty kello 9.49 lisäämällä arvio Suomen tilanteesta.

ilmastonmuutos  euroopan unioni  päästöt 
Viite