Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kolumbian pääkaupunki, Bogotá.
Bogotá. Kolumbia ei ay-liikkeen mukaan ansaitse edullisia kauppaehtoja. SXC

Bogotá. Kolumbia ei ay-liikkeen mukaan ansaitse edullisia kauppaehtoja.

EU palkitsee ay-oikeuksien rikkojia

16.12.2008 11.45

Vihreä Lanka

EU:n kauppapolitiikka tukee työoikeuksia sortavia maita. Kansainvälinen ammattiyhdistysliike arvostelee Euroopan komission päätöstä antaa 16 valtiolle muita maita edullisemmat kauppaehdot. Asiasta kerrotaan Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen sivuilla.

Ay-liikkeen maailmanjärjestö Itucin ja Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö EAY:n mukaan erityiskohtelua saavista maista Kolumbia, Guatemala ja Georgia ovat maailman pahimpia ay-oikeuksien rikkojia. Esimerkiksi Kolumbiassa murhattiin viime vuonna 39 ihmistä ay-toiminnan vuoksi.

”Kolumbialle olisi pitänyt sallia edut vain sillä ehdolla, että se pystyy takaamaan edistymisensä työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa”, sanoo Itucin pääsihteeri Guy Ryder.

EAY:n pääsihteeri John Monks sanoo, että komission olisi pitänyt vaatia kaikilta mailta samat ehdot, jotka vaadittiin El Salvadorilta ja Sri Lankalta.

”Komissio on tehnyt selväksi näissä maissa, että se edellyttää vakavissaan ihmisoikeuksien ja työnormien kunnioittamista”, Monks sanoo.

Muita EU:n niin sanottuun GSP plus -järjestelmään valittuja maita ovat Armenia, Azerbaidzan, Bolivia, Costa Rica, Equador, Honduras, Mongolia, Nicaragua, Paraguay, Peru ja Venezuela.

ihmisoikeudet  työelämä 


Lisää aiheesta:Viite