Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tyyntä. Kehitysmaiden ilmastoponnisteluiden tukeminen ei ota EU:ssa tuulta alleen. SXC

Tyyntä. Kehitysmaiden ilmastoponnisteluiden tukeminen ei ota EU:ssa tuulta alleen.

EU pihistelee edelleen kehitysmaiden ilmastotalkoissa

23.3.2009 8.28

Taina Tervonen

Brysseliin viime viikolla kokoontuneet EU-päämiehet eivät vieläkään sitoutuneet selkein summin köyhimpien maiden ilmastotalkoiden tukemiseen. Huippukokouksen oli määrä lyödä lukkoon EU:n virallinen neuvottelukanta joulukuun Kööpenhaminan ilmastokokousta varten.

Jäsenmaat ilmoittivat olevansa valmiita kantamaan oman osuutensa kehitysmaiden ilmastotalkoista, mutta lykkäsivät sekä selkeistä summista että rahoitusmenetelmistä sopimista kesäkuun huippukokoukseen, vedoten siihen, ettei USA:kaan ole toistaiseksi julkistanut kantaansa.

”Ennen kuin teemme lopullisen päätöksen, meidän on pyydettävä muita teollisuusmaita mukaan”, totesi Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Komissio oli alunperin esittänyt, että EU sitoutuisi kehitysmaiden ilmastotalkoisiin 30 miljardilla eurolla vuosittain, mikä oli myös parlamentin kanta.

”Keskustelimme 20-40 miljardin summista”, kertoi Puolan pääministeri Donald Tusk uutistoimisto AFP:lle huippukokouksen päättyessä.

Sopua ei kuitenkaan syntynyt siitä, miten summa jaettaisiin eri maiden kesken.

”EU odottaa Godot’ta”, totesi Greenpeacessa EU:n ilmasto- ja energia-asioista vastaava Joris den Blanken.

”Kehitysmaat tulevat miettimään kahdesti kansainvälisen sopimuksen allekirjoittamista, jos siihen ei sisälly selkeitä rahallisia sitoumuksia rikkailta mailta”, hän varoitti.

Kesäkuun huippukokouksen lisäksi toinen ratkaiseva hetki Kööpenhaminan kokouksen valmistelulle tulee luultavasti olemaan heinäkuun G8-kokous, johon osallistuvat muun muassa USA, Kiina ja Intia.

ilmastonmuutos  kehitysmaat 
Viite