Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU sorvaa naiskiintiöitä pörssiyrityksiin

7.7.2011 9.30

Saija Räsänen

Europarlamentti haluaa säätää naiskiintiöitä EU:n pörssiyhtiöiden johtopaikoille. Parlamentti hyväksyi eilen keskiviikkona päätöslauselman, jossa todetaan, että jos naisten määrää yritysten hallituksissa ei saada nousemaan vapaaehtoisesti, tulisi asiasta säätää EU:ssa lailla.

Parlamentin tavoitteen mukaan naisten osuuden EU:n suurimpien pörssiyhtiöiden ylimmästä johdosta tulisi olla vuoteen 2015 mennessä vähintään 30 prosenttia ja sen pitäisi nousta 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Nyt naisia on suurimpien pörssiyhtiöiden johdossa vain 10 prosenttia, ja toimitusjohtajista ainoastaan kolme prosenttia on naisia.

Naisten määrä yritysten hallituksissa kasvaa tällä hetkellä vain puoli prosenttiyksikköä vuodessa. Jos kehitys jatkuu tällaisena, kestää 50 vuotta, ennen kuin yritysten hallituksissa molemmilla sukupuolilla on vähintään 40 prosentin edustus.

Päätöslauselmassa vedotaan tutkimuksiin, jotka ovat osoittaneet, että naisten edustus johtoasemissa parantaa yrityksen taloudellisia tuloksia ja kilpailukykyä.

Kyseessä ei vielä ole laillisesti sitova päätöslauselma, vaan parlamentti aikoo kehottaa komissiota ehdottamaan lainsäädäntöä, joka toisi kiintiöt voimaan vuoteen 2012 mennessä.

tasa-arvo  talous  naiset 
Viite